Dokumentu izņemšana nebija Zolitūdes traģēdijas lietā veikto kratīšanu mērķis

Saistībā ar Zolitūdes traģēdijas lietu veikto kratīšanu mērķis pagājušajā nedēļā nebija dokumentu izņemšana, tās bijušas "uz citiem mērķiem orientētas", šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē sacīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Deputāts Kārlis Seržants (ZZS) norādīja, ka bija "īpatnēji vērot, ka kratīšanas veiktas nedēļu pēc notikuša", tāpat nav uzlikts arests iesaistīto īpašumiem. "Mēs redzam, ka arhitektu biroji savas luksus automašīnas izdāļā radiniekiem," piebilda Seržants.

Pētersone-Godmane skaidroja, ka kratīšanas ir "pilnīgi mērķtiecīgas", turklāt ir "uz cietiem mērķiem orientētas", jo dokumenti un liecības par konkrētu projektu tika izņemti jau pirmajā naktī vai arī nākamajā rīta pēc notikušā. Viņa piebilda, ka kratīšanu mērķis viņai ir zināms, taču viņa to nevar atklāt.

Viņa arī skaidroja, ka tiesa ar prokuratūras akceptu var konfiscēt vai arestēt mantu, un, kad būs iespēja piemērot personām drošības līdzekļus, piešķirot procesuālo statusu, būs iespēja tālāk īstenot procesuālās darbības.

"Domāju, ka nebūs ilgi jāgaida uz tālāko attīstību šajos procesos," sacīja Pētersone-Godmane, paužot cerību, ka šis nav jautājums, kas būtu gaidāms mēnešos.

Svarīgākais esot maksimāli ātri veikt ekspertīzes, kas būs pamats nākamo procesuālo posmu ierosināšanai, norādīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre.

Jau ziņots, ka policijas veiktās kratīšanas saistībā ar Zolitūdes traģēdiju tika vienlaicīgi veiktas septiņos objektos.

Iepriekš uzņēmumos veikto kratīšanu aģentūrai LETA apstiprināja "Maxima Latvija", projektēšanas birojs "HND grupa" un arhitektu birojs "Kubs".

Jau ziņots, ka 21.novembrī Zolitūdē sagruvusi veikala "Maxima" ēka, nogalinot 54 cilvēkus un vairākus desmitus smagi savainojot.

Saistībā ar Zolitūdē notikušo traģēdiju sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 239.panta 2.daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Izmeklēšanas gaitā kriminālprocesu var arī pārkvalificēt pēc citiem pantiem.

Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā pagaidām nav neviena aizturētā, policija pratina lieciniekus un sagruvušās ēkas būvniecības procesā iesaistītos un vāc pierādījumus.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais