Ukrainas kara 537. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:04]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 14. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:04 Krievijas Federācijas nelikumīgi uzbūvētais Krimas tilts pēc uzbrukumiem turpina darboties, taču ir bojāts.

Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku oficiālais pārstāvis Dmitrijs Pletenčuks teletona laikā sacīja, ka iebrucēji tagad sūta vairāk spēkus šī objekta aizsardzībai.

20:35 Kā norādīts vēstījumā Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Facebook lapā, uzbrukumi veikti ienaidnieka pretgaisa raķešu sistēmām.

"Mūsu aizstāvji iznīcināja arī ienaidnieka Ka-52 uzbrukuma helikopteru," teikts paziņojumā.

Tajā pašā laikā Krievijas okupanti veica kārtējo raķešu un gaisa triecienu Ukrainas teritorijā. Tādējādi ienaidnieks Odesas reģionā izmantoja astoņas Caliber raķetes un 15 Shahed-136/131 Irānas uzbrukuma bezpilota lidaparātus. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēku un līdzekļu veiksmīgā kaujas darba rezultātā tika iznīcinātas visas Kalibr raķetes un droni.

19:47 Darba braucienā uz Doņeckas apgabalu Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklēja to brigāžu štābus, kas veic uzbrukuma operācijas operatīvi taktiskās grupas "Soledar" atbildības zonā.

Kā norādīts vēstījumā valsts vadītāja mājaslapā, Zelenskis apmeklējis astoņu brigāžu komandpunktus.

18:45 ASV pirmdien paziņojušas par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 200 miljonu dolāru apmērā.

Pentagons informējis, ka Ukraina saņems zenītraķešu kompleksu "Patriot" un reaktīvo daudzlādiņu artilērijas iekārtu HIMARS munīciju, 155 milimetru artilērijas lādiņus, kā arī 122 milimetru tanku lielgabalu lādiņus, prettanku raķetes TOW un pārnēsājamos prettanku ieročus "Javelin".

ASV Ukrainai piegādās arī 37 taktiskos spēkratus tehnikas transportēšanai, 58 piekabes peldlīdzekļu pārvadāšanai, vairāk nekā 12 miljonus patronu rokas šaujamieročiem, atmīnēšanas tehniku, šķēršļu iznīcināšanas munīciju, kā arī dažādas rezerves daļas kara tehnikas remontam.

18:00. Pēc Krievijas karaspēka aktivizēšanās Kupjanskas un Limanas virzienos Ukrainas karaspēks spēja novērst ienaidnieka virzību uz priekšu un ievērojami samazināja tā uzbrukuma potenciālu, ziņo Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maljara.

16:46. 14. augustā krievu iebrucēji apšaudīja frontes ciemu Bugaevku Harkovas apgabalā, kā rezultātā tika ievainoti divi cilvēki, vēsta pravda.com.ua.

16:11. Polijas valdība pirmdien paziņojusi, ka vēlas vēlētājiem uzdot jautājumu, vai tie atbalsta pie robežas ar Baltkrieviju uzceltā žoga nojaukšanu. Tas būs ceturtais jautājums, uz kuru poļiem būs jāatbild referendumā, kuru paredzēts rīkot vienlaikus ar 15.oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

15:27. Ukrainas armija turpina virzīties uz priekšu krievu okupētās Bahmutas flangos, pirmdien paziņojusi aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. Pagājušās nedēļas laikā Bahmutas apkārtnē atbrīvota trīs kvadrātkilometrus liela teritorija, teikts Maļaras izplatītajā paziņojumā. Kopš pretuzbrukuma sākuma pirms desmit nedēļām kopumā pie Bahmutas atbrīvota jau 40 kvadrātkilometrus liela teritorija.

14:14. UkrainasNacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs atzīmē, ka Krievijai nav reālu plānu atjaunot īslaicīgi okupētās Ukrainas teritorijas. "Mērķis ir pārvērst tās par ekoloģiskas katastrofas "pelēko zonu", visas Krievijas izgāztuvi, zemi, kas nav piemērota dzīvei," tā O. Daņilovs.

12:50. Krievijas rubļa vērtība attiecībā pret ASV dolāru pirmdien nokritusies līdz zemākajam līmenim kopš pērnā gada 23.marta, kad bija apritējis mēnesis kopš Maskavas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Krievijas sāktā kara Ukrainā sekas arvien vairāk ietekmē nacionālās valūtas vērtību. Rietumvalstu noteiktie ierobežojumi Krievijas naftas eksportam un cenas griesti samazinājuši Krievijas eksporta ieņēmumus.

11:20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 254 380 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 530 iebrucēji.

10:20. Krievijā pirmdien sākusies tiesas prāva pret ieslodzītā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija sabiedroto Kseniju Fadejevu, kura apsūdzēta ekstrēmistu organizācijas izveidošanā, ziņu aģentūrai AFP apstiprināja tiesas pārstāve.

31 gadu vecā Ksenija Fadejeva ir bijusī Sibīrijas pilsētas Tomskas pašvaldības deputāte, kura 2022.gada janvārī tika iekļauta Krievijas teroristu sarakstā. Fadejeva arī vadīja Navaļnija politisko biroju Tomskā.

08:40. Ukrainas bruņotie spēki svētdien veikuši pretuzbrukuma operācijas vismaz divos frontes sektoros un pavirzījušies uz priekšu Doneckas rietumu un Zaporižjas austrumu posmā un Zaporižjas rietumos, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā apskatā par situāciju frontē.

Iepriekš tika ziņots, ka Ukrainas spēki virzās uz priekšu Melitopoles un Berdjanskas virzienā un guvuši daļējus panākumus Robotines virzienā.

07:00. Krievija šorīt atkal uzbrukusi Ukrainas Odesas apgabalam ar droniem un raķetēm, paziņojuši Ukrainas Gaisa spēki.

Apgabalā un Odesas pilsētā tika aktivizēta pretgaisa aizsardzība un pilsētā nogranduši vairāki sprādzieni, vēstī Ukrainas mediji.

Odesa tika apšaudīta ar raķetēm arī naktī. Pretgaisa aizsardzības notriekto raķešu fragmenti izraisīja pilsētā vairākus ugunsgrēkus, tai skaitā aizdegās viens lielveikals. Ievainojumus guva trīs cilvēki, platformā "Telegram" pavēstīja Odesas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Kipers.

00:10. Prigožina kaujinieku banda "Vagner" joprojām ir vērtīga Krievijas diktatoram Putinam, tomēr pats Prigožins var ieplānot "vagneriešu" darbību tikai Āfrikas malās, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais