Piedāvājot Zolitūdes traģēdijas upuriem dzīvokli, cenšas izkrāpt ziedojumus

Valsts policija sākusi pārbaudi par iespējamām krāpnieciskām darbībām, lūdzot ziedojumus Zolitūdes traģēdijas upuriem. Policija ir saņēmusi informāciju, ka šādas darbības varētu būt notikušas, tāpēc aicina ikvienu, kuram ir jebkāda informācija par aizdomīgiem ziedojumu lūdzējiem vai kuri paši uzskata, ka ir apkrāpti, sniegt datus policijai, Neatkarīgajai pastāstīja Valsts policijas speciālists Toms Sadovskis.

Īsi pēc traģēdijas tīmeklī parādījās ziņas, ka kāds it kā Amerikā dzīvojošs Latvijas pilsonis Aleksandrs nolēmis uzdāvināt Zolitūdes traģēdijā bojāgājušas sievietes mātei dzīvokli, ka viņš it kā braukšot uz Latviju, lai nokārtotu formalitātes. Portāls focus.lv rakstīja, ka «pirms diviem gadiem autokatastrofā bojā gāja viņa sievas vecāki, tāpēc viņš labi saprot, kā tas ir – negaidīti zaudēt tuviniekus». Lai palīdzētu bojāgājušās sievietes ģimenei, viņš internetā lūdza ziedot, pārskaitot naudu viņa kontā (pašlaik šāda informācija ir izdzēsta, tāpēc nav iespējams pārliecināties, kādā kontā lūgts naudu pārskaitīt). Tas pats interneta medijs jau vakar ziņu papildināja ar faktu, ka, visticamāk, tā visa ir krāpšana. Tāds vīrietis nemaz neeksistē, bet izmantotas citas personas bildes un tā aizsegā darbojas krāpnieki. Focus.lv lēš, ka izkrāpti varētu būt apmēram 5000 latu.

Valsts policijā ir informācija par iespējamām krāpnieciskām darbībām, taču iedzīvotāji aicināti ziņot par konkrētiem aizdomīgiem gadījumiem vai aizdomīgām personām, kuras aicina pārskaitīt naudu trešo personu kontos vai lūdz ziedojumus uz ielas. Policija veiks visus pasākumus, lai noskaidrotu lietas apstākļus, un, ja gadījumā apstiprināsies, ka ir izkrāpti ziedojumi, vainīgie tiks saukti pie atbildības. «Cilvēkus aicinām izvērtēt – ja ir šaubas, neziedot vai ziedot zināmām labdarības organizācijām,» sacīja T. Sadovskis. Viņš arī aicināja valsts un pašvaldību iestādes, kuru rīcībā ir šāda informācija, ziņot policijai. Policijas pārstāvis pastāstīja, ka tieši par gadījumu ar naudas iespējamu izkrāpšanu dzīvokļa dāvināšanas lietā policijai sūdzība nav iesniegta. Policija tāpēc aicina cilvēkus, kuri ziedojuši un kuriem tagad ir aizdomas, ka viņi varētu būt krāpnieka upuri, vērsties policijā.

Arī Labklājības ministrija aicina iedzīvotājus uzmanīties un pārbaudīt iespējamos krāpniekus – ziedojumu vācējus. Ministrija ir saņēmusi informāciju par īsziņām un publikācijām sociālajos tīklos, kuros privātpersonas aicina pārskaitīt naudu privātos kontos ar cēlu mērķi – palīdzēt Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un nelaimē cietušajiem, lai gan šiem cilvēkiem nav nekāda sakara ne ar cietušajiem, ne labdarības organizācijām, viņus neviens nav pilnvarojis vai lūdzis vākt ziedojumus.

Viens no veidiem, kā pārliecināties par ziedojumu saņēmējiem un individuālā atbalsta iespējām, ir piezvanīt pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas tālruni 80005055. Pārliecināties par to, vai ziedojumi tiešām sasniegs adresātu, var arī labdarības fondā Ziedot.lv, kas ir arī viens no drošākajiem veidiem, kā ziedot un atbalstīt traģēdijā cietušos, – zvanot pa īpaši šim mērķim paredzēto organizācijas Ziedot.lv labdarības tālruni 90006385. Tāpat naudu var atstāt ziedojumu kastītēs, kas izvietotas pie veikalu Maxima kasēm. Ziedojumu var arī pārskaitīt internetbankā.

Ziedojumus pieņem arī Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība, kurai naudu var pārskaitīt ziedojumu kontā. Šos ziedojumus novirzīs materiālās palīdzības piešķiršanai iekšlietu darbiniekiem, kuri piedalījās glābšanas darbos traģiskajā negadījumā.

Svarīgākais