Latvija iemaksās 50 000 eiro Sīrijas ieroču iznīcināšanai un 50 000 eiro palīdzībai bēgļiem

Valdība šodien nolēma iemaksāt 50 000 eiro (35 141 latu) Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) trasta fondā, lai veicinātu Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu.

Tā kā Latvija ir paudusi skaidru nostāju, nosodot ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā un stingri iestājoties par starptautiskās sabiedrības rīcību, lai nepieļautu šādu notikumu atkārtošanos, Ārlietu ministrija (ĀM) argumentē, ka Latvijai jādod ieguldījums Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā.

ĀM pamato, ka finansiāla iemaksa OPCW trasta fondā Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanai dos iespēju Latvijai apliecināt savu nostāju ar praktisku palīdzību Sīrijas ķīmisko ieroču jautājuma risināšanā. Latvijai ir ierobežota ekspertīze, proti, ķīmisko ieroču eksperti, iznīcināšanas iekārtas, ko būtu iespējams izmantot Sīrijas gadījumā, tāpēc finansiāls atbalsts būtu piemērotākais palīdzības veids.

Finansējums ĀM iemaksu veikšanai Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanai tiks piešķirts no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Kopš 2013.gada 21.augusta ķīmisko ieroču uzbrukuma Sīrijas galvaspilsētas Damaskas apkārtnē starptautiskā sabiedrība meklējusi veidus, kā reaģēt uz notikušo un novērst šādu uzbrukumu atkārtošanos. 27.septembrī ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kas nosaka juridiski saistošus pienākumus Sīrijas valdībai saistībā ar ķīmisko ieroču lietošanas aizliegumu un to iznīcināšanu.

Šodien valdība nolēma iemaksāt arī 50 000 eiro (35 141 latu) ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos Reģionālā reaģēšanas plāna palīdzības fondā, lai sniegtu palīdzību Sīrijas bēgļiem.

Pieaugošais Sīrijas bēgļu skaits un ar to saistītā ekonomiskās un politiskās spriedzes palielināšanās rada draudus politiskajai stabilitātei reģionā, kā arī atstāj ietekmi uz drošības situāciju Tuvo Austrumu reģionā.

Lai mazinātu krīzes ietekmi uz reģionu, Ārlietu ministrija (ĀM) pamato, ka ir nepieciešams nodrošināt humāno palīdzību tiem, kam tā vajadzīga, un atbalstīt valstis, kas uzņem Sīrijas bēgļus. Tāpēc Latvijai ir nepieciešams sniegt finansiālu atbalstu 50 000 eiro apmērā, veicot iemaksu ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos Reģionālā reaģēšanas plāna palīdzības fondā.

ĀM argumentē, ka līdz šim bēgļu atbalstam reģionā izveidotā ANO Reģionālā reaģēšanas plāna izpildei ir saņemti tikai 52% jeb vairāk nekā 605 miljoni eiro no kopējā 1,16 miljarda budžeta prasībām.

Pēc ANO Augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos biroja datiem, kopš nemieru sākuma 2011.gada martā Sīrijā ir nogalināti vairāk nekā 100 000 cilvēku. Sīrijā pārvietoto personu skaits sasniedz aptuveni 4,3 miljonus, savukārt bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm devušies aptuveni 2,2 miljoni iedzīvotāju. Sīrijas konflikta straujā saasināšanās pēdējos mēnešos, tostarp šī gada 21.augusta ķīmisko ieroču uzbrukums Damaskas apkārtnē, ir izraisījusi humāno katastrofu visā reģionā.

ANO ir uzņēmusies galvenā koordinatora lomu starptautisko donoru iemaksu administrēšanā Sīrijas bēgļu atbalstam un humānās krīzes risināšanai.

ANO statūti Latvijai ir saistoši kopš Latvijas iestāšanās ANO 1991.gada 17.septembrī.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)