RECEPTE: Val­dzi­no­šā pi­par­mēt­ru kū­ka

© Rūta Kalmuka/F64

Nu kurš tad ne­zi­na pi­par­mēt­ru – aro­mā­tis­kā tē­jā, kā­dā spir­dzi­no­šā kok­tei­lī, mo­dē nā­ku­ša­jā pi­par­mēt­ru sī­ru­pā, kā ne­iz­trūk­sto­šu pie­de­vu da­žā­du de­ser­tu gar­šas bu­ķe­tes pil­nī­go­ša­nai... Nu, bet pi­par­mēt­ra vie­nā īs­ti va­sa­rī­gā, gai­sī­gi val­dzi­no­šā kū­kā? Pa­mē­ģi­nām!

SA­STĀV­DA­ĻAS:

Pa­mat­nei: 100 g va­fe­ļu ar šo­ko­lā­des pil­dī­ju­mu

50 g svies­ta

ne­daudz pi­par­mēt­ru la­pi­ņu

Krē­mam: 500 ml sal­dā krē­ju­ma

3 ēdam­ka­ro­tes že­la­tī­na

4 olu dzel­te­nu­mi

sau­ja pi­par­mēt­ru la­pi­ņu

Ro­tā­ša­nai: sa­pu­tots sal­dais krē­jums ar va­ni­līn­cu­ku­ru vai plom­bī­ra sal­dē­jums

rī­vē­tas šo­ko­lā­des skai­di­ņas

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

  1. Va­fe­les sa­berž, sa­jauc ar mīk­stu svies­tu un sa­smal­ci­nā­tām pi­par­mēt­ru la­pi­ņām. Sa­mī­ca vien­da­bī­gā ma­sā
  2. Ma­su liek ie­tau­ko­tā veid­nē, pie­spie­žot vien­mē­rī­gi iz­lī­dzi­na. Ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī cep 200 grā­dos ap­mē­ram 15 mi­nū­šu.
  3. Pi­par­mēt­ru la­pi­ņas liek kat­li­ņā, pār­lej ar 200 ml sal­da krē­ju­ma, uz­vā­ra un sa­blen­de­rē. At­dze­sē.
  4. Uz­kar­sē pār­i pa­li­ku­šo krē­ju­mu, tam pie­vie­no uz­brie­di­nā­tu že­la­tī­nu.
  5. Olu dzel­te­nu­mus sa­pu­to, liek kar­stā ūdens pel­dē un pu­to­jot pie­lej sal­do krē­ju­mu.
  6. Tur­pi­na kar­sēt un pu­tot, līdz krēms ne­daudz sa­bie­zē.
  7. Bļo­du ar kar­sto krē­mu liek le­dus­auk­stā ūdens pel­dē un tur­pi­na pu­tot. At­dze­sē.
  8. Olu un sal­dā krē­ju­ma ma­sai pa da­ļām pie­jauc at­dze­sē­to krē­ju­mu ar pi­par­mēt­rām.
  9. Re­cēt sā­ku­šo ma­su liek uz iz­cep­tās pa­mat­nes un vai­rā­kas stun­das at­dze­sē le­dus­ska­pī.
  10. Kū­ku ro­tā ar pu­tu­krē­ju­mu vai plom­bī­ra sal­dē­ju­ma bum­bu. Pār­kai­sa ar rī­vē­tas šo­ko­lā­des skai­di­ņām.

Kultūra

Uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves 18. janvārī Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas „Zelta Mikrofons 2025” ceremonijā balvas „Par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā” saņems televīzijas režisore Svetlana Rudzīte un festivāla „Bildes” rīkotāja Tija Auziņa.

Svarīgākais