VM iesniedz premjerei priekšlikumus medikamentu individuālās kompensācijas kārtības uzlabošanai

© Oksana Džadana/MN

Veselības ministrija (VM) šodien iesniegs Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) priekšlikumus medikamentu individuālās kompensācijas kārtības uzlabošanai, aģentūrai LETA apstiprināja veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) padomniece komunikācijas jautājumos Ilona Oša.

Kā ziņots, premjere piektdien veselības ministram uzdeva sagatavot priekšlikumus medikamentu individuālās kompensācijas kārtības uzlabošanai - palielinot apmēru un pārskatot kritērijus.

Oša aģentūrai LETA norādīja, ka VM šobrīd strādā pie aprēķiniem, kādi nepieciešami, lai palielinātu kompensācijas apmēru.

Tāpat Oša norādīja, ka VM piedāvās arī priekšlikumus, kā pilnveidot kritērijus.

Oša atzīmēja, ka pašlaik zāļu iegādes izdevumu individuālā kompensācija var tikt nodrošināta ne vairāk kā 14 228 eiro apmērā vienam pacientam gada laikā. Viņa norādīja, ka par to, ka šo summu vajag palielināt, VM jau ir bijušas diskusijas ar pacientu organizācijām.

Līdztekus Oša atklāja, ka VM bija plānojusi aprēķināto medikamentu individuālās kompensācijas apjomu virzīt kā priekšlikumus Ministru kabinetam uz nākamo gadu, taču šobrīd VM ar konkrētiem aprēķiniem pie Ministru prezidentes vērsīsies jau pirmdien.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja NVD, patlaban kompensējamiem medikamentiem atvēlētais valsts finansējums neatbilst reālajām vajadzībām. Piešķirti nedaudz vairāk nekā 284,5 miljoni eiro, tomēr deficīts līdz gada beigām sasniegs 31 miljonu eiro.

Lai nosegtu akūtās pacientu vajadzības un iekļautu kompensējamo zāļu sarakstā jaunus medikamentus un ieviestu citus uzlabojumus, papildus būtu nepieciešami vēl aptuveni 150 miljoni eiro, kas nozīmē, ka patlaban pieejamais budžets būtu jāpalielina par vairāk nekā 50%.

NVD norādīja, ka pēdējos trīs gados valsts finansējums kompensējamo zāļu nodrošināšanai onkoloģijas pacientiem ir pieaudzis no vairāk nekā 57 miljoniem eiro 2022. gadā līdz 74 miljoniem eiro 2024. gadā.

Šogad par šiem līdzekļiem kompensējamās zāles tiek nodrošinātas vairāk nekā 18 000 onkoloģijas pacientu. Tomēr dienestā uzsver, ka arī šis līdzekļu pieaugums nav pietiekams, lai apmierinātu visu pacientu vajadzības un mainītu ierobežojošos zāļu apmaksas nosacījumus.