Tomēr neslēgs Kalpaka muzeju "Airītes" un Ziemassvētku kauju muzeju

Aizsardzības ministrija (AM) un Latvijas Kara muzejs, izvērtējot Ziemassvētku kauju muzeja un O.Kalpaka muzeja "Airītes" turpmākās darbības iespējas, tomēr nolēmusi tos neslēgt.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā abu muzeju kultūrvēsturisko nozīmi, unikalitāti un specifiku, tādēļ ir rasti risinājumi, lai arī ļoti ierobežota aizsardzības nozarei atvēlēta budžeta apstākļos šie muzeji būtu pieejami to apmeklētājiem, aģentūrai LETA pastāstīja AM Preses nodaļas vecākā referente Vineta Kleine.

Attiecībā uz Latvijas Kara muzeja filiāles Ziemassvētku kauju muzeja turpmāku pastāvēšanu ir rasta iespēja saglabāt šo filiāli, nodrošinot līdzekļus valsts budžetā minimālā apmērā tā infrastruktūras uzturēšanai arī nākamajā gadā. Ziemassvētku kauju muzeja teritorijas sakopšanu atbalsta arī zemessargi un jaunsargi. Ņemot vērā minēto, patlaban netiek plānots Ziemassvētku kauju muzeju nodot apsaimniekošanai privātajam sektoram.

Savukārt Kalpaka muzeja "Airītes" ēkai šogad uzliks jumtu, renovēs sienas, logus, durvis. Finanšu trūkuma dēļ mājas iekšpusi nākamajā gadā nevarēs renovēt, līdz ar to ekspozīciju ēkā drīzumā vēl nevarēs atjaunot. Tomēr apmeklētajiem ir pieejama piemiņas vieta, muzeja darbinieks turpina vadīt ekskursijas, stāstot par 1919.gada marta notikumiem. Ir arī iecere izveidot nelielu informatīvu izstādi, piemērotu izvietošanai brīvā dabā, informēja ministrijas pārstāve.

Vēl oktobra sākumā AM valsts sekretārs Jānis Sārts intervijā sacīja, ka finanšu līdzekļu trūkuma dēļ AM nolēmusi slēgt divas Latvijas Kara muzeja filiāles - Latvijas Nacionālā karaspēka pirmā komandiera pulkveža Oskara Kalpaka muzeju Saldus rajona Zirņu pagasta "Airītēs" un Ziemassvētku kauju muzeju, kas atrodas Jelgavas novada Valgundes pagasta "Mangaļu" mājās.

Ministrija gan solīja meklēt veidu, kā saglabāt šīs unikālās apskates vietas. Sārts toreiz pauda cerību, ka varbūt kāda sabiedriskā organizācija būs gatava pārņemt šīs kultūrvēsturiskās vērtības. "Skaidrs ir viens, ka šo filiāļu uzturēšanai naudas nav," vēl oktobrī teica Sārts.

Kā ziņots, ugunsgrēks muzejā izcēlās 2007.gada gada 23.novembrī un nopostīja tā jumtu. Muzeja pirmais stāvs nelaimē īpaši necieta.

Kalpaka muzeja "Airītes" atjaunošanu pilnībā finansē AM. Savukārt savāktie ziedojumi ir sabiedrības cieņas apliecinājums pirmajam Latvijas Bruņoto spēku komandierim un papildu ieguldījums muzeja labiekārtošanai un ekspozīcijas papildināšanai.

Latvijas Kara muzeja filiālē "Ziemassvētku kauju muzejs" ir saglabājušies Baltijas reģionam unikāli Pirmā pasaules kara lauka fortifikācijas elementi, kas saistīti ar leģendārajām Ziemassvētku kaujām. Filiāles teritorijā apskatāms autentiskā vietā rekonstruēts nocietinājumu sistēmas posms - blindāža un daļa no vācu aizsardzības pirmās līnijas - "vācu vaļņa". Rekonstruētā vācu armijas pirmās aizsardzības līnijas nocietinājumu sistēmas daļa ir vienīgais šāda veida objekts Baltijā.

Svarīgākais