Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Sieviešdienas jēga: tikai ziedi un dāvanas?

© Pixabay

Astotais marts – datums, par kuru notiek gandrīz tikpat vērienīga šķēpu laušana kā par vasaras un tā dēvēto ziemas laiku. Gados jaunākajā sabiedrības daļā šā datuma jēga vairs netiek reducēta tikai līdz pavasara ziedu pasniegšanai sievietēm. Nu tiek atgādināts ne tikai par sieviešu, bet arī vīriešu vienlīdzību un līdztiesību.

Starptautiskā sieviešu diena tiek izmantota, lai runātu, atgādinātu, pievērstu uzmanību dzimumu vienlīdzības jautājumiem un cīņai pret dzimumu diskrimināciju. Labklājības ministrija ir apkopojusi statistikas un pētījumu datus, kas ļauj novērtēt un salīdzināt, kāda ir sieviešu un vīriešu situācija Latvijā no vienlīdzīgu iespēju un tiesību aspekta. Ir par ko domāt, jo mūža ilguma ziņā sievietes aizvien par vidēji 10 gadiem pārspēj vīriešus un diemžēl ir pakļautas lielākam nabadzības riskam, lai gan kopumā ieguvušas labāku izglītību nekā vīrieši.

* 2018. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 044 738 sievietes un 889 641 vīrietis.

* Sieviešu vidējais dzīves ilgums ir 79,6 gadi; vīriešiem - 69,8 gadi.

* 2018. gadā bija nodarbināti 61,7% sieviešu un 67,7% vīriešu vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

* Latvijā augstākā izglītība ir 35,6% sieviešu un 22% vīriešu.

* Tikai 29% Latvijas sieviešu ieņem vadošus amatus. Starp citu, Eiropas Komisijas mērķis bija līdz 2019. gadam savās augstākā un vidējā menedžmenta pozīcijās dzimumu sastāvu izmainīt tā, lai 40% no tā būtu sievietes.

* Darba samaksas atšķirības starp sievietēm un vīriešiem 2017. gadā bija 15,7% - par sliktu sievietēm. Daļēji tas saistīts ar bērnu dzemdēšanu, kad sievietes ir spiestas uz laiku pazust no darba tirgus.

* 2016. gadā sievietes saņēma par 15,4% mazāku pensiju nekā vīrieši.

Nabadzības riski pēc 65 gadu vecuma sasniegšanas apdraud vairāk nekā pusi Latvijas sieviešu.

* Pozitīva ziņa - 13. Saeimā tika ievēlēta 31 sieviete un 69 vīrieši. Tik liels sieviešu īpatsvars parlamentā iepriekš nav bijis.

* 2018. gadā vardarbībā cietušas 476 sievietes, no kurām 108 cietušas no vardarbības ģimenē, 8 nogalinātas, un 34 gadījumos varmāka bijis laulātais.

Iepriekšējo gadu aptaujas liecina, ka Starptautisko sieviešu dienu svin nedaudz vairāk par 60% Latvijas iedzīvotāju - gan sieviešu, gan vīriešu. Atšķirība ir - kā. Gandrīz visas aptaujātās sievietes teikušas, ka priecātos par apsveikumiem, ziediem vai dāvanām. Toties biedrība Centrs Marta kopā ar domubiedriem šodien pulksten 13 pie Saeimas ēkas sāk sieviešu solidaritātes gājienu un aicina sabiedrību un likumdevējus pievērsties vairākiem aktuāliem jautājumiem: vai izvēle kļūt par amatpersonu ir izvēle ikdienā saskarties ar pazemojošiem komentāriem; vai izvēle kļūt par kāda laulāto partneri ir izvēle nekad neteikt nē; vai izvēle runāt skaļi par sev svarīgām lietām ir izvēle saņemt pretējus viedokļus pārstāvošo uzbrukumus?