Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Šodien notiks vairāk nekā 150 zaļumballes; publicējam norises vietu karti

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Simts dienas pirms valsts svētkiem, šodien Latvijā un citviet pasaulē norisināsies vairāk nekā 150 zaļumballes, informēja valsts simtgades birojā.

Līdzās zaļumballēm vairākos novados notiks dažādas amatierteātru izrādes, izstādes, dejas un citas aktivitātes. Tāpat dažos novados zaļumballēs viesosies muzikanti no kaimiņvalstīm.

Karte ar visām reģistrētajām zaļumbaļļu norises vietām un to plānotajām programmām pieejama valsts simtgades biroja mājaslapā - šeit

"Jau senlaikos latvieši ir pratuši rast laiku, lai pulcētos zaļumos uz deju vakaru. Kaimiņš uzrunājis kaimiņu, dodoties kopīgā pāris kilometru garā pastaigā uz lampiņām izgaismoto estrādi, dziedādami un priecādamies par satikšanos. Mēs šo tradīciju esam kopuši ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Visur, kur pulcējāmies, skanējušas ziņģes un dažādos laikos atļautas un aizliegtas dziesmas, kas izdejotas mājas ballītēs un kopīgās satikšanās reizēs," zaļumballes aprakstīja valsts simtgades biroja pārstāvji.

Līdz ar akciju kultūras pētniecības grupa "Serde" burtnīcu par šo zaļumbaļļu tradīciju. Pētījuma laikā intervēti Latvijas novadu iedzīvotāji, lai noskaidrotu, kā zaļumballes laika gaitā ir mainījušās. Tāpat pētnieces apkopojušas atšķirības starp tradīcijām reģionos.

Burtnīca bez maksas digitālā formātā pieejama interneta vietnē "www.lv100.lv". Plānots, ka vēlāk vairāk nekā 100 lappušu biezās burtnīcas būs pieejamas arī drukātā formā.