Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

11. augusts. 100 dienas pirms Latvijas simtgades, notiks vismaz 153 zaļumballes

© F64

Vienpadsmitais augusts, 100 dienas pirms Latvijas simtgades, Latvijā un citviet pasaulē notiks vismaz 153 zaļumballes. Izsenis zaļumballe bija kopānākšanas pasākums, kurā dejoja jauns un vecs, liels un mazs. Simtgades zaļumballes atklāšanas pasākuma laikā kultūras ministre Dace Melbārde atzina, ka zaļumballe iemieso vienu no galvenajiem valsts simtgades programmas mērķiem – veidot iedzīvotāju kopienas.

Latvijas nosaukums nereti tiek (arī ironiski) asociēts ar kapusvētkiem. Bet mums ir arī cita veida tradīcija - zaļumballes. Kultūras pētniecības grupa Serde ir izveidojusi zaļumbaļļu tradīcijas apkopojumu. Pagaidām tas ir pieejams digitālā formātā, bet vēlāk burtnīca būs pieejama arī drukātā veidā. Tradicionālās kultūras pētnieces Signe Pucena un Ieva Vītola noskaidrojušas, ka zaļumbaļļu tradīcija Latvijā ir labi zināma vismaz kopš 19. gadsimta otrās puses, kad, dibinoties biedrībām un dažādām sabiedriskām organizācijām, arvien vairāk notika sarīkojumi brīvā dabā. Tie, kā lasāms tā laika presē, bieži noslēdzās ar deju.

Vasaras mēnešos ļaudis sanāca kopā un ballējās parkos, birzīs, upju līčos, pļavās, gravās, pilskalnos un pilsdrupās.

Ja sākotnēji zaļumballes, kas tika sauktas arī par zaļumu svētkiem un zaļumu priekiem, tika pozitīvi vērtētas kā labāka alternatīva iepretim brīvā laika pavadīšanai muižas krogos, tad vēlāk tās nereti izpelnījās nosodījumu kā lēkšana pie vājas mūzikas, dzērāju bļaustīšanās, ko nereti pavada izkaušanās. Zaļumballes Latvijā līdz Otrajam pasaules karam notika gandrīz katru nedēļas nogali, laikā no vēla pavasara līdz vasaras beigām, parasti sestdienās pēc darba, bieži arī svētdienās, arī dažādu svētku ietvaros - Vasarsvētkos, Jāņos, kapusvētkos, vietējos dziesmu svētkos. Pēckara gados arī notika zaļumballes, tās galvenokārt rīkoja kolhozi, atzīmējot tādus padomju laikiem svarīgus kolektīvās dzīves notikumus kā Apsējības, Apkūlības, Pilngadības svētkus.

Sagaidot Latvijas simtgadi, Latvijas novados tiks rīkotas gan zaļumballes, gan amatierteātru izrādes, izstādes, dejas un citas aktivitātes. Ar zaļumbaļļu norises vietām visā Latvijā var iepazīties interneta vietnē https://lv100.lv/Uploads/2018/07/26/zalumballe9_web.pdf.