VAKARA ZIŅAS: Ineta Rudzīte četrās dienās apceļo Grieķijas ostas pilsētiņu Nafplio

Zilās lagūnas ūdens. Vietējie iedzīvotāji jau bauda ūdens peldes un ir atklājuši vasaras sezonu © Inetas Rudzītes privātais arhīvs

Dziedātāja un Islandes goda konsule Latvijā Ineta Rudzīte četrās dienās, viesojoties Grieķijā, iepazīst tūristu mazapdzīvoto ostas pilsētu Nafplio, kur mielojas ar sulīgiem apelsīniem, dejo sirtaki un uzdzied grieķiem, kā arī nodemonstrē polkas soļus.

No Atēnām tikai 160 kilometru

»Vakara Ziņām« Ineta Rudzīte atklāj, ka atkal atsākusi doties ceļojumos. «Pirms Grieķijas brauciena biju ar meitu Margaritu divatā slēpot uz Andoru, kur izbaudījām fantastisku laiku, savukārt pavisam nesen ar draudzeni atgriezāmies no Grieķijas, Nafplio. Stāsts, kas mūs aizveda uz Grieķiju, sākās jau pērnajā rudenī. Rīgā pie mana kolēģa viesojās kāds grieķis, kura ģimenei Nafplio pieder marmora rūpnīca. Lielākoties, ceļojot uz Grieķiju, tūristi izvēlas Krētu, kur arī esmu bijusi, vai Rodas salu. Taču par Nafplio nekas iepriekš nebija dzirdēts. Mūsu jaunais grieķu paziņa aicināja klātienē aizbraukt un iepazīt šo pilsētu, tādēļ atsūtīja pieejamo informāciju. Visu rūpīgi izpētījām un, šopavasar saplānojot savu laiku, ar draudzeni devāmies uz Nafplio. No Rīgas lidojām līdz Atēnām, kur mūs jau sagaidīja jaunie grieķu paziņas ar automašīnu. Taču ir arī iespēja no Atēnām līdz Nafplio doties ar satiksmes autobusu. No Atēnām jūras pilsētiņa ir tikai 160 kilometru braucienā. Ceļi un infrastruktūra ir ļoti labā stāvoklī.»

Latvieši vēl nav apguvuši šo vietu

«Nafplio ir Vidusjūras pilsētiņa ar 20 000 iedzīvotāju. Šī pilsēta zināma arī kā pirmā Grieķijas galvaspilsēta, un tie, kas dzīvo Nafplio, ļoti lepojas ar šo vēsturisko faktu. Tikai pavisam nesen šajā piejūras vietā ir attīstījies tūrisms. Nafplio iecienījuši tūristi no Vācijas un Skandināvijas valstīm, bet mazāk no Austrumeiropas un Baltijas valstīm. Es domāju, ka tas tāpēc, ka Baltijas valstu iedzīvotāji vēl nav apguvuši šo vietu. Var tādēļ droši teikt, ka mēs ar draudzeni sajutāmies kā jaunatklājējas. Domāju, ka retais latvietis ir pabijis šajā vietā. Tā kā Nafplio ir silts un maigs klimats, arī grieķi no Atēnām brīvdienās dodas te atpūsties. Nafplio ir ostas pilsētiņa, kur vietējie ļaudis nodarbojas ar zvejniecību, taču vislielākie ienākumi ir no tūrisma,» zina stāstīt Ineta Rudzīte.

Vidusjūras velšu diēta

«Nonākušas Nafplio, mēs apmetāmies mazā butika dizaina viesnīcā «3 Sixty Hotel & Suites». Ļoti laba un augsta līmeņa viesnīca, kas arī atzinīgi novērtēta pasaulē populārajā viesnīcu un apartamentu īres mājaslapā «Booking.com».

Katra diena pagāja intensīvās pastaigās pa piekrastes promenādi, kas ir aptuveni trīs kilometru garumā. Dīkdieņi un pensionāri jau 20 grādu siltumā gozējās saulītē un daži pat peldējās. Es gan pati nepeldējos, bet ūdens bija tikpat silts kā pie mums vasarā Jūrmalā.

Maltītes ieturējām vietējos restorānos, kur ir ļoti bagātīga Vidusjūras velšu ēdienkarte. Zivis jūras pilsētiņas restorānos katru dienu pieejamas svaigas, turklāt pagatavotas ļoti elementāri, neko īpaši nesarežģot. Grilētās zivis tiek pasniegtas ar citronu un eļļas mērci. Pie ēdiena baudījām arī vietējos grieķu mājas vīnus, kas gatavoti bez sulfātiem.

Mūsu grieķu paziņas māsa zināja, ka esmu dziedātāja, un ierosināja man uzdziedāt. Atminējos, ka reiz biju mācījusies grieķu dziesmu «Sagapo», un to arī nodziedāju. Visi grieķi aplaudēja, jo nebija neko tādu gaidījuši.

Mēs, kā jau būdamas atraktīvas meitenes, restorānā uzdejojām grieķu nacionālo deju sirtaki, ko parasti dejo stundas garumā. Mēs gan šoreiz tik ilgi vis nedejojām. Jāsaka, ka pēc tam uz ielas grieķiem parādījām arī latviešu tradicionālo polku. Viņi bija sajūsmā!

Viss ir ļoti garšīgs. Jāsaka, ka cenu līmenis ir atbilstošs un nav ļoti augsts. Viesmīlība un sirsnība no apkalpojošā personāla šeit ir ļoti augstā līmenī. Visi ir pieklājīgi un nevajadzīgi neuzbāžas. Šopingā gan uz šo vietu noteikti nav jādodas, ja gribas ko iegādāties, tad to var darīt Atēnās.

Pa ceļam uz Nafplio ir iespaidīgi apelsīnu lauki. Daļa lauku ir iežogoti, bet daļa nav. Piestājām pie viena no laukiem un noplūcām svaigus apelsīnus. Kas tā bija par garšu! Saldi un sulīgi apelsīni. Pie mums tādus augļus nav iespējams iegādāties. Viena apelsīnu raža šobrīd jau ir gatava un tiek novākta, bet pilnos ziedos jau ir nākamā raža. Apelsīni ražo trīs reizes gadā. Interesanti, ka tajā pašā laikā pilsētā aug tikai dekoratīvie apelsīni, kas ir ļoti skābi un negaršīgi. Tas noteikti tādēļ, lai cilvēki tos neapēstu un neizbojātu skaistās ainavas ar dekoratīvajiem apelsīnu kokiem,» ar ceļojuma iespaidiem dalās dziedātāja.

Grieķiem nav smēķēšanas aizliegumu

Pirms atgriešanās Latvijā Ineta ar draudzeni vēl paguva apskatīt Atēnas: «Atēnas ir viena liela izrakumu un arhitektūras pieminekļu pilsēta. Esot Atēnās, noteikti jāaizbrauc līdz Akropolei. Iekšā gan tur nevar tikt, jo jau desmit gadu notiek remontdarbi. Jāpastaigājas arī pa mazajām Atēnu ieliņām, iegriežoties kādā mazā, bet omulīgā kafejnīcā, kur vietējie cilvēki malko vīnu un uzsmēķē kādu cigareti. Jāpiezīmē, ka Grieķijā nav nekādu smēķēšanas aizliegumu kā pie mums Eiropas Savienībā. Viņi smēķē visur! Smēķē arī savos mazajos apavu veikaliņos, bāros un restorānos. Vēl, esot Atēnās, jāredz parlamenta ēkas sardzes maiņa, kas notiek ik pēc stundas. Karavīriem ir interesanti formas tērpi, čības, un viņi soļojot īpatnēji kustina kājas.»

Atgriezusies Latvijā, dziedātāja jau kaļ nākamā brauciena plānus. Aprīļa beigās un maija sākumā viņa ar draudzeni dosies skatīt ziedošos tulpju laukus Amsterdamā.



Svarīgākais