TESTS. Izrēķini pats! Ko labāk ēst: lillā augļus vai baltus dārzeņus?

© Pexels

Vai pa­rei­zāk rī­ko­jas tie, ku­ri sa­ka – mēs ēdam, lai dzī­vo­tu? Bet būs arī tā­di, kas ap­gal­vos – es dzī­vo­ju, lai ēs­tu, jo tā ir bau­da. Lai ko arī teik­tu, ik­viens no mums ēd. Ir gard­ēži, un ir ēdie­nos ne­iz­vē­lī­gie. Ir tie, ku­ri bez bro­kas­tīm no mā­jas ne­iz­kust, un ir tā­di, kas ēd ti­kai va­ka­ri­ņas.

Nu­me­ro­lo­gi ir ap­rē­ķi­nā­ju­ši, kā­di pro­duk­ti uz­tu­rā bū­tu pie­mē­ro­tā­ki at­bil­sto­ši kat­ra cil­vē­ka dzim­ša­nas da­tiem un tiem at­bil­sto­ša­jai pla­nē­tai. Jā­pa­skaid­ro, ka nu­me­ro­lo­ģis­kā ko­da skait­ļiem no 1 līdz 9 ir arī at­bil­sto­šās pla­nē­tas.

Tas ne­no­zī­mē, ka di­ēta ti­kai un vie­nī­gi no kon­krē­tiem pro­duk­tiem jā­ie­vē­ro ik die­nu. To var likt lie­tā tad, kad gai­dāms stre­sa pilns, sa­springts pe­ri­ods un ne­pie­cie­šams mo­bi­li­zēt or­ga­nis­mu. Var ti­cēt, var ne­ti­cēt, bet var arī iz­mē­ģi­nāt, ie­klau­so­ties sa­va or­ga­nis­ma lab­sa­jū­tā. Vai, pre­tē­ji, pro­tes­tos. La­bu ape­tī­ti!

Kā ap­rē­ķi­nāt?

No­sa­kot pie­mē­ro­tā­ko ēdien­kar­ti, jā­sa­skai­ta vis­i ci­pa­ri sa­vā dzim­ša­nas da­tu­mā - die­na, mē­ne­sis un gads. Pie­mē­ram, esat dzi­mis 1963. ga­da 19. ok­tob­rī: 1+9+1+0+1+9+6+3=30=3+0=3. Tā­tad jā­mek­lē ci­pa­ram 3 at­bil­sto­šie uz­tu­ra ie­tei­ku­mi.

1 - Sau­les skait­lis.

«Sau­lai­nie» pro­duk­ti var pa­lī­dzēt at­brī­vo­ties no lep­nī­bas un ego­cen­tris­ma, kā arī uz­lā­dēs ar ener­ģi­ju. «Sau­lai­na­jā» ēdien­kar­tē ie­tilpst vis­i dār­ze­ņi un aug­ļi dzel­te­nā un oran­žā krā­sā: apel­sī­ni, man­da­rī­ni, cit­ro­ni, bur­kā­ni, ap­ri­ko­zes, per­si­ki, dzel­te­ni ābo­li, ku­ku­rū­za, dzel­te­ni greip­frū­ti, dzel­te­ni man­go, ba­nā­ni, dzel­te­nas plū­mes un sal­die ķir­ši, ķir­bji. Var iz­man­tot sau­les­pu­ķu sēk­li­ņas, man­de­les, ku­ku­rū­zas put­rai­mus un ne­ra­fi­nē­tu sau­les­pu­ķu un ku­ku­rū­zas eļ­ļu. Starp ci­tu, ku­ku­rū­za nav tas pats, kas pop­korns, tā­pēc ku­ku­rū­zu la­bāk pirkt vā­lī­tēs un grauzt to svai­gu vai vā­rīt.

Garš­vie­lām de­rēs saf­rāns, mus­kat­rieksts, lau­ru la­pas, krust­nag­li­ņas un in­gvers. Tē­jai - ku­me­lī­tes, de­viņ­vī­ru spēks un me­dus, pro­tams.

Stre­sa pil­nās die­nās va­jag ēst vi­su to, kas uz­tu­rā lie­to­jams svai­gā vei­dā, pie­mē­ram, su­las un sa­lā­tus. Die­nu var sākt ar su­las glā­zi, bet va­ka­rā ap­ēst ka­ro­tī­ti me­dus.

2 - Mē­ness skait­lis.

«Mē­ness cil­vē­kiem» sa­sprin­gtā pe­ri­odā ie­tei­ca­mi pro­duk­ti, kas ie­tek­mē gan ķer­me­ni, gan dvē­se­li. Lie­lā­ko­ties uz­tu­rā jā­iz­man­to aug­ļi un dār­ze­ņi bal­tā krā­sā, bet de­rēs arī da­ži krā­sai­nie. Di­ētas ka­ra­lis ir kā­posts - vis­pla­šā­ka­jā iz­man­to­ju­mā: svaigs, vā­rīts, sau­tēts, cepts, skā­bēts, sā­līts... Kā­pos­tus var ga­ta­vot sa­lā­tos un pār­liet ar rap­šu eļ­ļu. Rut­ku var sa­rī­vēt sa­lā­tos ko­pā ar kā­pos­tiem, var sau­tēt at­se­viš­ķi pie­nā. Bro­ko­ļus, kas ir lie­lisks vi­ta­mī­nu avots, gan la­bāk uz­tu­rā lie­tot vā­rī­tā vei­dā.

Svai­gu kā­pos­tu un arī gur­ķu su­la pa­lī­dzēs, ja ra­du­šās kuņ­ģa un zar­nu trak­ta pro­blē­mas, ar ko «Mē­ness cil­vē­ki» ne­re­ti sirgst. Tad no rī­ta tuk­šā dū­šā var ie­dzert pus­glā­zi svai­ga kā­pos­ta un gur­ķa su­las.

Ko vēl «Mē­ness cil­vē­kam» ie­tei­cams ēst vai uz­kost? Kar­tu­pe­ļus, re­dī­sus, ci­go­ri­ņus un me­lo­ni arī. Ag­ros ābo­lus, ko­kos­riek­stus, ana­na­sus un gai­šās vīn­ogas. Uz pan­nas ap­grauz­dē­tas lin­sēk­las var pie­vie­not sa­lā­tiem un zu­pām. Pro­tams, kā nu bez sie­ra, pie­na (mmm, sal­da­jā - pie­na ķī­se­lis!) un biez­pie­na.

Ja ne­pie­cie­šams iz­man­tot da­bas vel­tes, tad no­teik­ti - ceļ­mal­la­pu!

3 - Mar­sa skait­lis.

«Mar­sie­šiem» uz­tu­rā ie­tei­ca­mi dār­ze­ņi un aug­ļi sar­ka­nā, bor­do un ave­ņu krā­sā un asas garš­vie­las. Gra­nāt­ābo­li, sar­ka­nās vīn­ogas, ze­me­nes, pī­lādž­ogas, sar­ka­ni ābo­li, bie­tes, sar­ka­ni sī­po­li, ķip­lo­ki, pi­pa­ri, mār­rut­ki... Ir no kā iz­vē­lē­ties. Ja jā­lie­to eļ­ļa, tad la­bāk ga­ta­vot ar rap­šu vai ne­ra­fi­nē­tu olīv­eļ­ļu.

«Mar­sie­šu» zā­lī­te ir nāt­re. To var likt svai­gā vei­dā sa­lā­tos, ga­ta­vot pa­va­sa­ra zu­pas, bet zie­mā - tē­ju. Kres­sa­lā­ti un si­nep­ju sēk­las ir lie­lis­kas garš­vie­las. Si­ne­pī­te de­rēs gan ce­pot uz pan­nas, gan pie­vie­no­jot to zu­pām.

Kad vis­ap­kārt plo­sās vī­ru­su sli­mī­bas, tad «mar­sie­šiem» ne­būs ne­kā la­bā­ka par pi­pa­ru, ķip­lo­ku, pī­lā­džu un in­gve­ra uz­lē­ju­mu, bet ne vai­rāk par 25 gra­miem die­nā. Vi­sus in­gre­dien­tus, sa­pro­tams, var lie­tot arī at­se­viš­ķi. Īsts ener­ģi­jas lā­diņš ir gra­nāt­ābo­lu vai bie­šu su­la (pē­dē­jo uz­reiz ne­va­jag dzert, tā da­žas stun­das jā­no­stā­di­na le­dus­ska­pī).

4 - Mer­ku­ra skait­lis.

Va­ja­dzīgs daudz­vei­dīgs, viegls, bet ener­ģē­tisks ēdiens. «Mer­ku­ra cil­vē­ki» nu reiz ir tie, ku­riem ļauts mie­lo­ties ar grauz­dē­tiem riek­stiem, tur­klāt sal­die ir ie­tei­ca­mā­ki ne­kā sā­ļie.

Ēdien­kar­tē var ie­kļaut bur­kā­nu, pas­ti­na­ku, jū­ras kā­pos­tu sa­lā­tus, ku­ros ir tā­das garš­vie­las kā pē­ter­sī­ļi, dil­les, kin­za un pi­par­mēt­ra. «Mer­ku­rie­šiem» ir ne­pie­cie­ša­mi grau­di, sēk­li­ņas un mai­ze. To­mēr svai­gu mai­zi no bal­ta­jiem mil­tiem la­bāk at­stāt vei­ka­la plauk­tā. Mer­ku­ra di­ēta ir grau­du mai­ze, plā­ce­ņi, kam pie­vie­no­tas ķi­me­nes un sēk­li­ņas. Ja tā­da mai­ze nav pa ro­kai, tad var iz­lī­dzē­ties ar ga­le­tēm. Sēk­li­ņas var die­dzēt un var no­pirkt vei­ka­lā, jo tās sta­bi­li­zē «mer­ku­rie­šu» ner­vu sis­tē­mu. Tā­pat kā pi­par­mēt­ru un ķi­me­ņu tē­ji­ņas.

Hm, ja gar­šo jē­las olas, tad var lie­tot pai­pa­lu olas. Bet auzu pār­slu put­ra (ti­kai ne ātr­i vā­rā­mā!) un olīv­as ir te­ju ob­li­gā­tas. Un arī sē­nes - sā­lī­tas, ma­ri­nē­tas, cep­tas un vā­rī­tas.

5 - Ju­pi­te­ra skait­lis.

Ēdien­kar­tes pa­ma­tu pa­mats ir dār­ze­ņi un aug­ļi vec­ro­zā, ce­ri­ņu, vi­ole­tā un mel­nā krā­sā. «Ju­pi­te­rie­šiem» nav ie­tei­ca­mas uz­ko­das starp ēdien­rei­zēm - ja ēst, tad sā­tī­gi un daudz­vei­dī­gi.

Vis­pirms - ogas: upe­nes, mel­le­nes, ave­nes, ķir­ši, sal­dās ērkšķ­ogas, tum­šās vīn­ogas, mel­nās plū­mes (svai­gas un žā­vē­tas), per­si­ki un ro­zā greip­frū­ti. Ja uz­tu­rā lie­to­siet šo ogu su­lu, tad la­bāk - bez cu­ku­ra. To­mēr, ja ne­pie­cie­ša­ma sal­dum­vie­la, ie­tei­ca­māks ir brū­nais cu­kur­nied­ru cu­kurs. «Ju­pi­te­rie­ši» zie­mas krā­ju­miem var sa­ga­ta­vot ie­vā­rī­ju­mus no tum­ša­jām ogām.

Bak­la­žā­ni, pro­tams, ir ēdien­kar­tes pir­mais nu­murs. Tos var lie­tot vis­da­žā­dā­ka­jos vei­dos, kā­dus vien fan­tā­zi­ja un pa­vār­grā­ma­tas spēj pie­dā­vāt. Ot­ra­jā vie­tā ir bie­tes. Tās ir no­de­rī­gas jeb­kā­dā vei­dā - gan svai­gā, gan vi­sā­di ap­strā­dā­tā. Svai­gu bie­šu su­la ir lie­lisks ener­ģi­jas avots. Tre­ša­jā un ce­tur­ta­jā vie­tā ir tum­šās olīv­as un spar­ģe­ļi. Ne­iz­tikt arī bez pu­pi­ņām - at­ce­rie­ties par krā­su!

Ju­pi­te­ra di­ētas ie­tei­ca­mās garš­vie­las ir krust­nag­li­ņas, saf­rāns, mus­kat­rieksts, pi­par­mēt­ra, ba­zi­liks, bet vis­la­bā­kā to­mēr ir sal­vi­ja.

Re, un te nu ir Ju­pi­te­ra di­ētas plu­siņš - var ie­mal­kot sau­so sar­ka­no vī­nu. Vien sa­prā­ta ro­be­žās un tie­šām - ti­kai ie­mal­kot.

Ja zi­nāms, ka die­nas lai­kā ne­būs ie­spē­jas kār­tī­gi pa­ēst, ka­ba­tā vai so­mi­ņā var ie­mest man­de­les vai žā­vē­tas mel­nās plū­mes, jo «ju­pi­te­rie­ši» ne­drīkst iz­just ener­ģi­jas ba­du, bet ener­ģi­ju ra­da ēdiens.

6 - Ve­ne­ras skait­lis.

Tas, kas gai­ši zi­lā un zi­lā krā­sā, ir Ve­ne­ras di­ētas ēdiens. Pie­mē­ram, vī­ģes un mel­le­nes. Tās pa­lī­dzēs uz­kur­bu­lēt ener­ģi­ju or­ga­nis­mā.

«Ve­ne­ras cil­vē­kiem» ne­pa­vi­sam nav ie­tei­cams pār­ēs­ties, tad jau la­bāk pa­ga­ta­vot vieg­lus sa­lā­tus no svai­giem to­mā­tiem, gur­ķiem, ka­ba­čiem, cu­kīni, za­ļiem ābo­liem, pas­ti­na­ka un sa­lā­tiem, kas pār­lie­ti ar ābo­lu vai vī­na eti­ķi un olīv­eļ­ļu.

«Ve­ne­ras cil­vē­kiem» gar­šo sal­du­mi un mil­tu ēdie­ni, un vi­ņiem tā­di ir va­ja­dzī­gi. Tor­tī­tēm gan jā­sa­ka nē, bet ēdien­kar­tē jā­ie­kļauj vī­ģes, kal­tē­ti ba­nā­ni, ar­bū­zi, me­lo­nes, bum­bie­ri un ap­ri­ko­zes.

Ie­tei­cams iz­man­tot brū­nos rī­sus un gri­ķus, ko pirms vā­rī­ša­nas la­bi ap­cep uz pan­nas olīv­eļ­ļā. Ie­tei­ca­mā­kās garš­vie­las ir kar­da­mons, va­ni­ļa un ka­nē­lis. De­rēs arī fen­he­lis, anīss, pi­par­mēt­ra un se­le­ri­jas sak­ne.

Ve­ne­ras di­ētā ie­tei­ca­mā­kās su­las ir no to­mā­tiem, bum­bie­riem, ap­ri­ko­zēm, per­si­kiem un ana­na­siem. Bet - svai­gas! Rī­tos var dzert dzēr­ve­ņu vai brūk­le­ņu ūde­ni: no­maz­gā­tas ogas liek bur­kā, aiz­pil­dot 2/3 no til­pu­ma, un pār­lej ar vā­ro­šu ūde­ni. «Ve­ne­ras cil­vē­kiem» ener­ģi­jas at­jau­no­ša­nai lie­ti de­rēs ka­ka­o, bet bez pie­na un cu­ku­ra - ti­kai ar va­ni­ļu pa­pil­di­nāts.

7 - Sa­tur­na skait­lis.

Vis­la­bāk jū­tas kā ve­ģe­tā­rie­ši. Vi­ņu ēdien­kar­tē ie­de­ras vis­as tum­šās sē­nes. Tur­klāt sē­nes «sa­tur­nie­ši» var ēst vis­da­žā­dā­ka­jos vei­dos, tā­pat kā spi­nā­tus, kas ir vi­ņu di­ētas sva­rī­ga sa­stāv­da­ļa. Ja ar spi­nā­tiem tiek ga­ta­vo­ta om­le­te, tad ie­tei­cams, lai to bū­tu vis­maz div­reiz vai­rāk ne­kā sa­kul­to olu. Šīs ēdien­kar­tes ce­men­tē­tā­ji ir arī bur­kā­ni, se­le­ri­jas (la­pas un sak­ne), re­dī­si, rut­ki, avo­ka­do un sau­les­pu­ķu sēk­las.

«Sa­tur­na cil­vē­kiem» ie­tei­ca­ma dzēr­ve­ņu, cit­ro­nu, greip­frū­tu, ķir­šu un gra­nāt­ābo­lu su­la. To­mēr vis­la­bā­kā bū­šot kā­pos­ta, se­le­ri­jas sak­nes un rut­ka su­la, kas pa­pil­di­nā­ta ar cit­ro­na su­lu, un no­de­rīgs bau­dī­ša­nai šad un tad bū­šot arī kā­pos­tu, gur­ķu un sē­ņu sā­lī­jums. La­bā­kās garš­vie­las - ba­zi­liks, ķi­me­nes, krust­nag­li­ņas, ka­nē­lis, cit­ro­na mi­zi­ņa.

Greip­frū­ti, ana­na­si, za­ļi ābo­li un bum­bie­ri, gra­nāt­ābo­li, za­ļas ērkšķ­ogas (ga­ta­vas, pro­tams) - la­bā­kie šīs di­ētas aug­ļi un ogas.

«Sa­tur­na cil­vē­kus» mēdz mo­cīt ak­nu un žults­pūš­ļa kai­tes, tā­pēc vi­ņiem rī­tos ie­tei­cams dzert kā­du skā­bu su­lu vai za­ļo tē­ju (pie­mē­ram, jas­mī­nu). Ja dzer­siet mel­no tē­ju, tad pie­vie­no­jiet cit­ro­nu!

8 - Urā­na skait­lis.

Spi­nā­ti, spi­nā­ti un vēl­reiz spi­nā­ti. Rī­tos vis­la­bāk iz­man­tot se­zo­nas aug­ļus. Va­sa­rā - no­teik­ti ze­me­nes! Un vēl - za­ļus ābo­lus, ba­nā­nus, sal­dos ķir­šus, per­si­kus, bum­bie­rus, vīn­ogas... Ja va­ja­dzīgs ener­ģi­jas lā­diņš, jā­ap­ēd hur­ma. Zie­mā de­rēs mel­nā vai za­ļā tē­ja, kam var pie­vie­not me­ža ze­me­ņu la­pi­ņas, vai arī ro­ibu­ša tē­ja.

«Urā­nie­ši» var ēst jo­gur­tus, biez­pie­nu, ke­fī­ru, brin­zu, mīk­stos sie­rus un ie­mal­kot sau­so vī­nu - gan bal­to, gan sar­ka­no. Vi­ņi var līk­smot arī ar šam­pa­nie­ti (bru­tu) un rau­dzē­tiem dzē­rie­niem, ta­jā skai­tā ar ku­mi­su un aira­nu. Bet sal­dos gā­zē­tos dzē­rie­nus gan ne­va­ja­dzē­tu dzert.

Vai gan Urāns var iz­tikt bez zi­vīm? Ne­var! Tā­pat kā bez ru­dzu mai­zes un jū­ras kā­pos­tiem.

«Urā­nie­šiem» mēdz ap­sā­pē­ties gal­va. Tad var iz­mē­ģi­nāt, vai lī­dzēs pi­par­mēt­ru, me­ža ze­me­ņu la­pi­ņu, sal­vi­jas no­vā­rī­jums. Pa­tī­ka­mas būs arī skuj­ko­ku ēte­ris­kās eļ­ļas.

9 - Nep­tū­na skait­lis.

Lūk, arī jū­ras pro­duk­tu di­ēta! Su­ši, svai­gas la­ša šķē­lī­tes, ap­smi­dzi­nā­tas ar cit­ro­na su­las pi­lie­ni­ņiem - kā­pēc gan ne? Ja svai­gas zi­vis ne­šķiet tī­ka­mas, tad var pa­gar­šot ziv­ju pas­tē­ti un vi­sus ie­spē­ja­mos jū­ras ie­mīt­nie­kus: omā­rus, gar­ne­les, zi­vis, as­toņ­kā­jus, kal­mā­rus, mī­di­jas u.c. Vien ne­va­jag tos il­gi vā­rīt, sau­tēt un cept. Pie­tiek ar da­žām mi­nū­tēm, lā­sī­ti olīv­eļ­ļas un cit­ro­na su­lu - ēdiens ga­tavs. Jū­ras pro­duk­tu di­ētu var pa­pil­di­nāt ar ci­tiem ēdie­niem no skā­be­nēm, gur­ķiem, zied­kā­pos­tiem, bro­ko­ļiem, sa­lā­tiem un olīv­ām.

«Nep­tū­na cil­vē­ki» var uz­tu­rā iz­man­tot arī su­las - gan sal­das, gan skā­bas, gan ar ne­iz­teik­smī­gu (ja tā var teikt) gar­šu.

To­nu­sa pa­aug­sti­nā­ša­nai de­rēs jū­ras kā­pos­ti un ik­ri. Ja rī­tos māc no­gu­rums, laiks ie­dzert ci­go­ri­ņu ka­fi­ju vai aug­ļu su­lu.

Horoskopi

Katras zodiaka zīmes labklājības ideāls vēdiskajā astroloģijā atspoguļo dziļo savstarpējo saistību ar visumu un cilvēka dvēseles ceļu, kas palīdz ieraudzīt dzīvi kā plašu un daudzpusīgu ceļojumu uz piepildījumu un harmoniju. Katra zodiaka zīme meklē unikālu labklājības formu, kas ir saistīta ar tās garīgajiem uzdevumiem un dvēseles ceļu.