SVF samazina globālās ekonomikas izaugsmes prognozi

© Scanpix

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) otrdien samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, vienlaikus brīdinot par būtiskiem riskiem lielākajās attīstības tirgu ekonomikās.

SVF prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 3,4%, nevis 3,6%, kā tika lēsts oktobrī.

Jaunākās prognozes gan liecina, ka globālā ekonomika 2016.gadā palielināsies straujāk par pērn reģistrēto izaugsmi 3,1% apmērā.

Fonds norāda, ka lēnāka Ķīnas ekonomikas izaugsme, ASV dolāra vērtības pieaugums, naftas cenu kritums un politiskie nemieri var radīt haosu tādās attīstības valstīs kā Krievijā, Brazīlijā un Tuvajos Austrumos, bremzējot globālās ekonomikas atlabšanu.

Tāpat SVF brīdina par riskiem, kas varētu rasties, ja Ķīna pietiekami labi nepārvaldīs tās ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un reformas.

Tikmēr bēgļu krīze rada būtiskus sarežģījumus Eiropai, kas cenšas atjaunot ekonomikas izaugsmi, un SVF aicina reģionu īstenot papildu pūliņus bēgļu uzņemšanai.

SVF jaunākās prognozes arī liecina, ka ASV ekonomika šogad pieaugs par 2,6%, nevis 2,8%, kā tika lēsts iepriekš, ņemot vērā dolāra vērtības pieauguma negatīvo ietekmi uz eksportu un investīciju samazināšanos enerģijas nozarē.

Savukārt eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam fonds palielinājies par 0,1 procentpunktu - līdz 1,7%, bet Ķīnas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognoze saglabāta 6,3% apmērā.

Toties Latīņamerika šogad nonāks recesijā, ņemot vērā problēmas Brazīlijā, kuras ekonomika šogad samazināsies par 3,5%, salīdzinot ar 3,8% kritumu pērn.

Kopumā SVF norāda, ka šogad palēnināsies globālās tirdzniecības un investīciju pieaugums, izejmateriālu cenām piedzīvojot strauju kritumu, ko veicinās nafta, kas turpinās negatīvi ietekmēt eksportētājus, taču vienlaikus pagaidām nenodrošinot gaidāmo stimulu importētājiem un patērētājiem.

Ekonomika

Labklājības ministrija (LM) strādā pie risinājumiem, kas ļautu pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību maznodrošinātajiem nodrošināt līdz 2026.gadam, primāri fokusējoties uz sociāli vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

Svarīgākais