Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Ekonomika

Baltijas lauksaimnieki dosies ar traktoru uz Briseli

Baltijas valstu lauksaimnieki šodien, 9.oktobrī tiekoties Rīgā,vienojušies par atbalstu traktora braucienam maršrutā Tallina - Brisele, lai protestētu pret zemajiem tiešajiem maksājumiem,informēja Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāve Sabīne Puķe.

Plānots, ka traktors startētu no Tallinas 12.novembrī un, apstājoties vairākās Baltijas pilsētās, sasniegtu Briseli pirms 22.-23.novembrī notiekošās Eiropadomes. Novembrī notiekošajā Eiropadomē valstu vadītāji centīsies vienoties par Daudzgadu budžeta ietvaru 2014. - 20120. gadam.

Papildus šai iniciatīvai, lauksaimnieki arī vienojās, ka nepieciešams ieplānot turpmākas publiskas protesta akcijas novembrī un decembrī.

"Tā tiks izdarīts spiediens tieši uz Eiropas Parlamentu, kurš turpina būt nozīmīgs Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumu un kopējās lauksaimniecības politikas reformu lēmumu pieņēmējs," norādīja LLKA pārstāve.

Baltijas lauksaimnieki vienojās, ka visiem ir kopīgi mērķi panākt godīgu ES KLP un tiešmaksājumus Baltijas valstīm un tādēļ turpinās regulāri tikties un vienoties par kopīgām aktivitātēm līdz galīgai lēmuma pieņemšanai gada nogalē vai nākamā gada sākumā. Pasākumā piedalījās Lietuvas Lauksaimniecības kameras, Igaunijas Zemnieku federācijas, Latvijas Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Zemnieku saeimas,Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvji.

Tikšanās reizē piedalījās pārstāvji no visām trim Latvijas lauksaimnieku organizācijām - LLKA, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, biedrības "Zemnieku saeima".

Tāpat tikšanās reizē klāt bija pārstāvji no Lietuvas Lauksaimniecības kameras, "Lietuvas zemnieku savienības", Lietuvas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas "Kooperacijos kelias" un "Igaunijas Zemnieku federācijas". Savukārt elektroniski ar "Skype" starpniecību sanāksmei pievienojās arī Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kameras pārstāvis.

Padomju laika traktora protesta brauciena mērķis ir pievērst Briseles ierēdņu un arī Eiropas valstu iedzīvotāju uzmanību nožēlojamajai situācijai, kādā zemo tiešmaksājumu dēļ atrodas Baltijas zemnieki.

Baltijas lauksaimnieku prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tikmēr tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.