Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Padomju laika traktors veiksmīgi nokļuvis līdz Berlīnes centram

Padomju laika traktors"MTZ 80" jeb "Belaruss" veiksmīgi nokļuvis līdz Berlīnes centram, kur šodien plānota Baltijas lauksaimnieku tikšanās ar Eiropas lauksaimnieku organizācijas "Copa" prezidentu Gerhardu Zonnenleiteru, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja pasākuma koordinatore Sabīne Puķe.

"Patlaban traktors atrodas vienā no Berlīnes centra ielām - pie Vācijas lauksaimnieku asociācijas ēkas. Plkst.13 pēc vietējā laika plānota svinīga sagaidīšana, pēc tam ar Zonnenleiteru tiksies traktora vadītājs Kaspars Gulbis, "Zemnieku saeimas" vadītāja Maira Dzelzkalēja, kooperatīva "Trikāta KS" vadītājs Uldis Krievārs un Igaunijas lauksaimnieku pārstāvis Romets Sormuss. Tikšanās būs nozīmīga, jo "Copa" izprot Baltijas lauksaimnieku prasības, savukārt organizācijas viedoklis ir svarīgs interešu lobēšanas procesā sarunās ar Eiropas Parlamenta deputātiem," atzina Puķe.

Viņa arī sacīja, ka traktors līdz Berlīnes centram nokļuvis saskaņā ar brauciena grafiku.

"Traktora tehniskais stāvoklis joprojām ir ļoti labs, tomēr Berlīnē tas tika ievests uz īpašās platformas, jo pilsētas noteikumi saistībā ar vides prasībām un izplūdes gāzēm neļauj traktoram pa pilsētu pārvietoties ar ieslēgtu motoru," sacīja Puķe.

Tāpat viņa norādīja, ka šodien traktors turpinās braucienu un galamērķi sasniegs ceturtdien, 22.novembrī, kur piestās pie Eiropas Padomes ēkas Šūmana laukumā. Tur plānots protesta akcijas noslēgums ar apmēram 100 lauksaimnieku piedalīšanos.

Kā ziņots, Baltijas lauksaimnieku rīkotā akcija - padomju laika traktora "MTZ 80" protesta brauciens uz Briseli - sākās 12.novembrī Tallinā, gūstot ievērojamu sabiedrības un mediju ievērību. Plānots, ka traktors Briseli sasniegs 22.novembrī, kad notiks Eiropas Savienības (ES) samits par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020. gadam. Protesta akcijas norisi sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas organizācijām nodrošina Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA).

Visas ar akciju saistītās aktivitātes ir saskaņotas ar attiecīgo pilsētu vadību. Savukārt tehnisku iemeslu dēļ visu ceļu līdz Briselei traktors nespēs nobraukt, līdz ar to lielāko daļu maršruta tas tiks vests īpaši noformētā treilerī.

Traktors ir aprīkots ar GPS sistēmu, un ikviens interesents tā kustībai maršrutā var sekot LLKA mājaslapā "www.llka.lv", kur regulāri tiek ievietoti arī video no pasākumiem Baltijā, Vācijā un Briselē.

Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.