Ventbunkerā klusē par izmaiņām vadībā

No Ventspils ostas uzņēmuma Ventbunkers pārvaldīšanas atstādinātie cilvēki izvairās apstrīdēt it kā Šveicē notikušu uzņēmuma akcionāru sapulci, kurā pats sevi par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju iecēlis Rudolfs Meroni.

R. Meroni pretinieki rīkojas pretēji Meroni, kurš viņu tagadējā situācijā nonāca pagājušā gada 18. decembrī. Tad viņš centās no tās izkļūt, izmantojot arī 21. decembrī publicētu paziņojumu, ka esot noticis "jurista Mārtiņa Kvēpa nelikumīgs mēģinājums pārņemt kontroli pār Venbunkera kompāniju". Latvijas Uzņēmumu reģistrs šādu paziņojumu vērā neņēma un 23. decembrī reģistrēja tādu Ventbunkera padomi un valdi, no kuras bija padzīts R. Meroni un viņa piekritēji. Tomēr tikpat automātiski Uzņēmumu reģistrs pieņēma un šā gada 26. janvārī atzina dokumentus par R. Meroni vadītās kadru kompānijas atjaunošanu tajos amatos, kādos viņi atradās līdz 18. decembrim. Mēneša laikā viņiem bija piebiedrojušies daži jauni un pat slaveni personāži. Ventbunkers var pretendēt uz ievērību visā naftas tranzītbiznesa pasaulē ar to, ka uzņēmuma padomē iecelts arī dejotājs un meiteņu publiskas mīlēšanas šova galvenais varonis Valdis Škutāns. Visu darbojošos personu vārdus un uzvārdus Neatkarīgā nosauca jau vakar atbilstoši Uzņēmumu reģistra sniegtajai informācijai. Ne uzņēmuma vadīšanu pārņēmušie, ne no uzņēmuma padzītie cilvēki nevēlas par šo gadījumu runāt.

"Akcionāri nav pilnvarojuši mani neko teikt," vakar vakarā atzina uzņēmuma preses pārstāvis Vladimirs Novodvorskis. Iepriekš viņš solīja sagādāt kaut dažas skaitliskas liecības, ka Ventbunkers paralēli amatpersonu nomaiņai nodarbojas vēl arī ar naftas un tās produktu transportēšanu. Publiski pieejami ir dati par 2008. gadu, kad uzņēmums apgrozījis 32,8 miljonus latu un nopelnījis 2,1 miljonu.

Tieši tāpat rīkojās no uzņēmuma pārvaldes atstādinātie cilvēki. Lielākais zaudētājs no kadru kūleņiem publiski ir R. Meroni jau minētais M. Kvēps. Pavisam nesen viņs sniedza kareivīgus paziņojumus, ka notikšot lielas izmaiņas naftas tranzīta uzņēmumu vadībā, un "tad viegli nojaušamu iemeslu iespaidā varētu notikt arī citi nozīmīgi procesi, tai skaitā pat Latvijas politikā". Viņa paredzējums piepildījās – izmaiņas patiešām notika, bet varbūt ne tā, kā viņš to bija iedomājies. Līdz ar to viņam vakar nācās būt tik aizņemtam un nesastopamam, lai par notikušo nebūtu jāsniedz nekādi komentāri.

Citā līmenī iegūst un zaudē Ventbunkera īpašnieki, kurus decembra un janvāra kadru kūleņos pārstāvēja O. Berķis. Visticamāk, ka nopietnākais personāžs šajā līmenī ir Oļegs Stepanovs. Viņa preses pārstāvis Aleksandrs Niklass sākotnēji gan solīja komentāru par notikušo uzņēmumā, bet galu galā nonāca turpat, kur V. Novodvorskis.

Iespējams, ka Ventbunkera nākotni lems ne vien tā akcionāri, bet arī Latvijas tiesu sistēma, pie kuras M. Kvēps vērsies ar prasību aizliegt piedalīties Ventbunkera pārvaldē vienam no ārzonu dvīņiem Yelverton Investment B.V, bet ne pret Yelverton Investments B.V. R. Meroni savā paziņojumā nosauca vienu un to pašu īpašnieku Tomika International N.V. abiem Yelverton, kuriem kopā piederot 58% Ventbunkera akciju. Šķiet, ka M. Kvēps tomēr ir spējis vismaz viena Yelverton tiesības ierobežot, ko R. Meroni decembrī nosauca par Ventbunkera akcionāru reģistra falsifikāciju.

Svarīgākais