Ukrainas kara 587. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:23]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 3.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:23. Krievijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka 3. oktobra vakarā pie Krimas pussalas krastiem iznīcinājuši Ukrainas pretkuģu raķeti "Neptūns", savukārt tā dēvētais Sevastopoles "gubernators" raksta par drona notriekšanu, vēsta pravda.com.ua.

21:33. Ukrainas aizsardzības spēku lidmašīnas diennakts laikā veica 17 triecienus okupantu mērķiem, vēsta pravda.com.ua.

20:33. Ukrainā kritis pirmais Latvijas brīvprātīgais, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

19:33. Baidens un sabiedrotie - NATO un G7 valstu pārstāvji - apliecināja, ka atbalsts Ukrainai turpināsies, vēsta pravda.com.ua.

17:55. Polija savā teritorijā remontēs Ukrainas tankus, kas ražoti Padomju Savienībā un Polijā, vēsta ziņu aģentūra PAP.

Jau ziņots, ka iepriekš Polijas valsts aizsardzības koncerns "Polska Grupa Zbrojeniowa" paziņoja, ka Polijas aizsardzības uzņēmuma "Bumar-Labedy" un Ukrainas aizsardzības koncerna "Ukroboronprom" kopīga projekta ietvaros izveidojis tehnoloģisko centru Ukrainas tanku "T-64" remontam.

16:34. Slovākija un Polija neatteiksies no sadarbības ar Ukrainu, jo abu valstu elite labi saprot, ka Ukrainas drošība ir arī šo valstu drošība, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda vēsturnieks un politologs Kārlis Daukšts.

Slovākijā 30.septembrī notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās uzvarēja populistiskā ekspremjera Roberta Fico vadītā kreisā partija "Virziens - sociāldemokrātija" ("Smer-SD"), kas vēlas pārtraukt militāro palīdzību Ukrainai, ir kritiski noskaņota pret Eiropas Savienību un NATO, kā arī aicina atcelt Krievijai noteiktās sankcijas, liecina paziņotie vēlēšanu provizoriskie rezultāti.

15:18. Rīgas pilsētas tiesa diviem vīriešiem piespriedusi cietumsodus par spiegošanu Krievijas labā, vēsta "Latvijas Avīze".

Medijs vēsta, ka prokurors 20 gadus vecajam Martinam Griķim bija prasījis cietumsodu uz vienu gadu un septiņiem mēnešiem, bet tiesnesis piesprieda piecus gadus cietumā.

Savukārt 23 gadus vecajam Sergejam Hodonovičam prokurors prasījis viena gada un sešu mēnešu cietumsodu, bet tiesnesis piesprieda četrus gadus.

14:02. Krievijas militāro tēriņu palielinājums varētu palīdzēt tai militārās spējas atjaunot agrāk par iepriekš lēsto, otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas nacionālās drošības padomnieks Ķēstutis Budris.

Viņš stāstīja Lietuvas sabiedriskajam radio, ka agrā pavasarī tika prognozēts, ka vidējā termiņā Krievijai militāro spēju atjaunošanai būs nepieciešami septiņi gadi, tomēr tagad ir redzams, ka agresorvalsts militārā rūpniecība pielāgojas, sankcijas tiek apietas, spēki Ukrainā tiek atjaunoti, tādēļ pilnīga Krievijas militāro spēju atjaunošana var notikt agrāk. Tādējādi Lietuvai nav daudz laika domāt par savu aizsardzības spēju stiprināšanu, uzsvēra valsts prezidenta padomnieks.

12:53. Latvijas valdība otrdien atļāva Valsts policijai nodot Ukrainas spēkiem 30 lietotas automašīnas. Automašīnas plānots piegādāt Ukrainas Nacionālajai policijai, Ukrainas Aizsardzības ministrijai un Ukrainas Nacionālās gvardes uzdevumu vienībai.

12:36. Tiek prognozēts, ka nākammēnes Krievijas starptautiskās izstādes un foruma laikā, kas noritēs no 4. novembra līdz 12. novembrim, Krievijas diktators Vladimirs Putins varētu nākt klajā ar paziņojumu, ka plāno kandidēt uz vēl vienu prezidenta termiņu. Prezidenta vēlēšanas Krievijā noritēs 2024. gadā, vēsta pravda.com.ua.

12:00. Pirmdien, 2. oktobrī, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tikās ar Igaunijas aizsardzības ministru Hanno Pevkuru. Ukrainas prezidents izteica pateicību Igaunijai par tās sniegto palīdzību. Tāpat tika pārrunāta sadarbība Ukrainas eiropeiskās un eiroatlantiskās integrācijas kontekstā, vēsta pravda.com.ua.

11:24. Krievijai izdodas izmantot "ārvalstu aģenta" statusu, lai manipulētu ar sabiedrisko domu, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā. Izlūkdienesta eksperti pie šāda secinājuma nonākuši, veicot 26.septembrī publiskotās Viskrievijas Sabiedriskās domas pētījuma centra aptaujas analīzi.

62% aptaujāto uzskata, ka "ārvalstu aģenti" ir "nodevēji", kas "izplata melus" par Krieviju, konstatēts aptaujā.

10:26. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 279 440 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 360 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4732 tankus, 9008 bruņutransportierus, 6565 lielgabalus, 801 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 540 zenītartilērijas iekārtas, 316 lidmašīnas, 316 helikopterus, 5080 bezpilota lidaparātus, 1529 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 8932 automobiļus un autocisternas, kā arī 943 specializētās tehnikas vienības.

09:47. Krievija naktī uz otrdienu Ukrainas pamatteritorijas virzienā no okupētās Krimas raidījusi 31 trieciendronu "Shahed" un vienu spārnoto raķeti "Iskander-K", platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki, norādot, ka ukraiņu karavīriem 29 "Shahed" un "Iskander" izdevies notriekt. Droni un raķete palaisti no okupētās Krimas - "Shahed" no Čaudas raga, "Iskander" no Džankojas apkaimes, teikts paziņojumā.

09:06. Pasaules sabiedrībai ir jāpalielina spiediens pret Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, lai panāktu, ka viņš aptur karu Ukrainā, Hamburgā pirmdien forumā "Dialogs ar pilsoņiem" sacīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

"Es izdarīšu visu, lai mēs būtiski pastiprinātu spiedienu, un Krievijas prezidents galu galā saprastu, ka viņš nevar vienkārši teikt: "Es turpināšu, līdz nebūšu sasniedzis savu mērķi, neraugoties uz to, cik daudz dzīvību, arī paša karavīru dzīvību, tas maksās"," sacīja kanclers.

08:28. ASV gatavo Ukrainai jaunu palīdzības paketi, kas tiks nosūtīta vistuvākajā laikā, pavēstīja Baltā nama preses sekretāre Karīna Žanpjēra. Šī palīdzības pakete "būs signāls", ka ASV turpina atbalstīt Ukrainu, sacīja Žanpjēra. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir noskaņota palīdzēt Kijivai tik ilgi, cik tas būs vajadzīgs, viņa piebilda.

"Drīz mēs paziņosim par vēl vienu palīdzības paketi Ukrainai, kas būs apliecinājums mūsu nemainīgajam atbalstam drosmīgajai Ukrainas tautai," sacīja Baltā nama preses sekretāre.

07:10. Pentagona kontos ir palikuši nedaudz vairāk par pieciem miljardiem dolāru, lai sniegtu militāro un citu palīdzību Ukrainai, vēsta laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz Pentagona pārstāvju teikto.

Tas ir aptuveni pusgads ieroču piegādei, ja ASV turpinās piegādāt tikpat daudz ieroču kā iepriekšējos sešos mēnešos, un aptuveni 11% no kopējā 43,9 miljardu dolāru apjoma, ko ASV kopš Krievijas iebrukuma 2022.gada februārī ir piešķīrušas drošības palīdzībai.

03:33. Krievija septembra gaitā uzbrukumos Ukrainai pielietoja 246 dažādu tipu raķetes, 746 trieciendronus un 1159 vadāmas aviobumbas, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministru sēdē.

No 746 trieciendroniem 538 bija Irānā ražotie droni "Shahed'.

00:10. Eiropas Komisijas viceprezidents un Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Jozefs Borels norāda, ka Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins ir parādījis kara pret Ukrainu (tā sauktā "speciālā militārā operācija") patieso būtību. ”) un paplašina noziedzīgās darbības visā pasaulē.

Kā ziņo UNIAN korespondents, Borels to teica kopīgā preses konferencē ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitriju Kulebu pēc ES Padomes neformālās sanāksmes ārlietu ministru līmenī Kijevā.

Borels sacīja, ka ES Padomes sanāksme Kijevā ir vēsturiska, jo tā ir pirmā reize, kad šāda sanāksme notika ārpus ES dalībvalstīm kandidātvalsts teritorijā. Tā bija arī pirmā reize, kad šāda tikšanās notika karojošas valsts teritorijā.

Svarīgākais