Sviests kulinārijā jau izsenis ir bijis īpaši iecienīts, un mūsdienās tas ir kļuvis par daudzu cilvēku neatņemamu uztura sastāvdaļu. Tam ir patīkama garša un smarža, un sviests labi der gan kā biezinātājs mērcēm un kūkām, gan kā garšu papildinājums vienkāršiem kartupeļiem ar dillēm. Taču sviests satur daudz kaloriju, un savu ēdienkarti vēlams daudzveidot, sviestu aizstājot arī ar citām garšām. Par to, ko izmantot sviesta vietā, stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina un Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.
Eiropas Savienībā (ES) sviesta cena pēc ilgākas lejupslīdes šā gada februārī ir nedaudz pieaugusi, kamēr Latvijā tā februārī kritusies par 2% - līdz 5354 eiro tonnā, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.
Sviesta cena Latvijā janvārī samazinājusies par 7% salīdzinājumā ar pērnā gada decembrī, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.
Lai gan Eiropas Savienībā (ES) sviesta cenas sāka pazemināties jau pagājušā gada septembrī, Latvijā sviesta cena pērn novembrī bija par 51% augstāka nekā pirms gada, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.
Produktu, jo īpaši sviesta, cenu kāpumu veikalos ir grūti nepamanīt. Sviests, saldais krējums un citi piena produkti veikalos maksā dārgāk nekā pirms Krievijas embargo izraisītās piena krīzes.
Tuvākajā laikā sviesta cenām Latvijas veikalos nav pamata būtiski samazināties, otrdien atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadītāja Inguna Gulbe.
Sviesta cenu kāpumam teorētiski nevajadzētu sadārdzināt veikalos nopērkamās tortes, smalkmaizītes un cepumus, jo tikai atsevišķi ražotāji šo gardumu ražošanā izmanto sviestu. Lielākā daļa dod priekšroku augu taukiem. Tomēr veikalos cenas kāpj gandrīz visiem konditorejas izstrādājumiem.
Sviesta dārdzību Latvijā nosaka ne tikai pašizmaksas palielināšanās izejvielu ierobežotās pieejamības dēļ un globālās tendences, bet lielā mērā arī šokējoši augsts mazumtirgotāju uzcenojums, liecina Konkurences padomes pētījums.
Eiropas Savienībā (ES) sviesta cena turpina pieaugt un šogad augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu sviesta cena palielinājusies par 84%, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.
Lai arī sviests Igaunijā esot vismaz divreiz dārgāks nekā Somijā, igauņi metušies veikalos "izķert" sviestu un veidot krājumus, jo drīzumā tā cena, tāpat, kā Latvijā, paaugstināšoties, vēsta portāls kasjauns.lv.
Sociālajos tīklos nerimst sašutums par sviesta cenām Latvijā, kuras kļuvušas augstākas. Mikroblogošanas vietnē twitter kāds zinātājs norāda, ka Polijā par to pašu sviesta paciņu jāmaksā ievērojami mazāk.
Sviesta cena Latvijā šobrīd ir sasniegusi maksimumu, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama.
Pēdējā laikā publiskajā telpā daudz tiek rakstīts par straujo cenu kāpumu sviestam Latvijā. Speciālisti cenu kāpumu skaidro ar piena tauku deficītu Eiropā, kā dēļ sviesta cena ir sasniegusi visu laiku augstāko punktu jeb rekordcenu pēdējo 18 gadu laikā. Taču cilvēkiem tas mazs mierinājums – viņi ir nikni, ka par sviesta paciņu jau jāmaksā vairāk nekā divi eiro, turklāt Lietuvā un Igaunijā tas ir lētāks nekā pie mums.
Kārtīgs Rucavas mielasts nav iedomājams bez baltā jeb gurnu sviesta, jeb leiša, kā to dažkārt šajā pusē dēvē. Varētu domāt, ka tādu vienkāršu paēdienu jau nav nekādas grūtības pagatavot. Nepavisam ar ne, un pat īstai saimniecei, kas roku sviesta gatavošanā iesitusi, tas var nesanākt. Bet smeķīgs tas ir – gan ar rāceņiem, gan pašceptu maizi.