Vai esi ievērojis, ka šķipsniņa sāls desertā padara to vēl gardāku, bet šokolāde ar jūras sāli kļuvusi par īstu delikatesi? Tā nav nejaušība – mūsu garšas kārpiņas ir radītas tā, lai kontrasti virtuvē strādātu viens otra labā. Sāļais un saldais viens otru nevis “dzēš”, bet gan izceļ, radot harmonisku un dziļāku garšas pieredzi, raksta “Kitchn”.
Vannas istaba ir viena no mitrākajām vietām mājās – karstie tvaiki pēc dušas, slēgtas durvis un ierobežota ventilācija rada ideālu vidi pelējumam, sēnītei un nepatīkamiem aromātiem. Lai tiktu galā ar šo problēmu, nav obligāti jāiegādājas dārgi mitruma savācēji. Lielisku darbu var paveikt pavisam vienkāršs un dabīgs risinājums – burciņa ar sāli. Ar ieteikumiem dalās “University of Waikato”.
Pēdējā laikā sociālajos tīklos izplatās ieteikumi pievienot šķipsniņu sāls dzeramajam ūdenim, lai uzlabotu hidratāciju. Tomēr, vai šī prakse patiešām ir efektīva un nepieciešama ikdienas dzīvē? Skaidro "Eatingwell" eksperti.
Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienests vietnē “Facebook” izplatījis brīdinājumu, ka rīt, 21. maijā "vairākos apriņķos prognozēts sals, pērkona negaiss, spēcīgas vēja brāzmas un migla," vēsta delfi.lt.
Virtuvē sāls ir svarīga garšviela, taču pieaugušam cilvēkam dienas deva nedrīkst pārsniegt piecus gramus. Ja ēdat daudz gatavo un pārstrādātu ēdienu, šo normu varat itin viegli pārsniegt pat vairākas reizes, raksta “postimees.ee”.
Daudzi no mums sāk savu dienu ar ierasto kafijas tasi, tomēr pagatavošanas metode un arī kafijas pupiņu izvēle var būtiski ietekmēt kafijas garšu, dažkārt dodot nepatīkamu rūgtu pēcgaršu. Izdevums “Express” raksta, ka ir kāds vienkāršs veids, kā uzlabot kafijas garšu – un tam nav nepieciešams pievienot cukuru vai pienu.
Sāls ir kristālisks minerāls, kuru pievienojam klāt ēdienam, lai uzlabotu tā garšu. Nav tikai viena veida sāls. Ir dažāda veida sāļi, kuru pielietojums arī atšķiras. Šoreiz iepazīsim "sāls pasauli" un noskaidrosim, kādi ir sāls veidi un kā tos atšķirt!
Sāls ievērojamā daudzumā ir atrodama visos izplatītakajos pārtikas produktos - maize, cepumi, desa, gaļa, zivis un olas. Tā pārpalikums uzturā var radīt nopietnas veselības problēmas. Bet tūska nav sliktākais, kas var notikt ar ķermeni.
Vairāk nekā 70% no sāls daudzuma, ko ēd, nāk no pārstrādātiem pārtikas produktiem un sabiedriskās ēdināšanas vietām, tāpēc nepieciešams lēnām pazemināt nātrija līmeni plašā pārtikas produktu klāstā.
Sāls nav veselīgs, taču tas spēj ēdienus padarīt gardākus! Lietojot pārlieku daudz sāls, jums var rasties tādas veselības problēmas kā paaugstināts asinsspiediens, palielinās sirds un asinsvadu slimību risks, aptaukošanās, osteoporoze, palielinās risks iegūt nieru slimības un pat kuņģa vēzi. Tieši tāpēc ir svarīgi limitēt uzņemtā sāls daudzumu, bet kā to paveikt?
Kā zināms, tad sāls nav veselīgs un ieteicams ierobežot tā patēriņu. Tas nemaz nav tik viegli, kā sākotnēji varētu šķist, jo daudzi produkti paši par sevi satur sāli vai arī tas tiek tiem pievienots klāt. Bet cik daudz sāls uzņemt ir veselīgi?
Kā zināms, tad sāls tiek uzskatīts par "balto nāvi". Un tam ir savs iemesls! Ikdienā patērējot uzturu ar lielu sāls daudzumu, var rasties dažādas veselības problēmas, tai skaitā augsts asinsspiediens, palielinās sirdslēkmes un insulta risks, tiek noslogotas nieres u.c.
Vislabāk ir atteikties no pārtikas produktiem ar augstu sāls saturu, piemēram, kinoteātra popkorna un frī kartupeļiem, taču ir jāuzmanās no vairākiem pārtikas produktiem, kas ir bagāti ar sāli.
Amerikā veikts pētījums, ka vidējais amerikānis katru dienu apēd piecas vai pat vairāk tējkarotes sāls. Tas ir apmēram 20 reizes vairāk, nekā ķermenim nepieciešams, raksta ucsfhealth.org.