Svētku laikā galda rota ir tikpat svarīga kā Ziemassvētku eglīte un, pieliekot pavisam nedaudz pūļu, var panākt lielisku iespaidu. Interjera dizainere Rita Rimke dalās ieteikumos, kā to paveikt, neizdodot pārlieku daudz līdzekļu.
Kādus ēdienus un dzērienus celt Līgo galdā? Ar ko pārsteigt ciemiņus? Kā nākamajā dienā izvairīties no sliktas pašsajūtas? Šie ir tikai daži no jautājumiem, ar ko pirms Līgo svinībām saskaras teju ikviens. Tādēļ, lai gada maģiskākos svētkus sagaidītu ar veselīgiem un gardiem ēdieniem un nākamajā dienā izvairītos no sliktas pašsajūtas, padomos dalās uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Zanda Ozoliņa.
Līgo svētki ir vieni no populārākajiem latviešu svētkiem, neizpaliek ne ugunskurs, ne bagātīgi klāts galds. Kā, svinot Līgo svētkus, padomāt ne tikai par tradicionālajām aktivitātēm un to, ko likt galdā, bet arī par to, lai svinēšana ir dabai draudzīga?
Plānojot pārtikas produktu pirkumus Līgo svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina uzmanību pievērst pārtikas produktu derīguma termiņam un iegādāties tikai tādus produktus un tādā daudzumā, cik var paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros.
Jau nedēļas beigās gaidāmas Lieldienas. Tāpēc jau laicīgi parūpējies par svētku atmosfēru un izveido pats savus galda dekorus, kas būs ļoti atbilstoši gaidāmajiem svētkiem!
Šodien daudzās mājās valda liela rosība – tiek meklēta skaistākā eglīte, rotāta māja, saiņotas dāvanas un plānots mielasts, lai rīt – svētku vakarā – pabūtu kopā ar tuviniekiem vai draugiem bez raizēm. Šogad Ziemassvētku mielasta galda klāšana gan izmaksās nedaudz dārgāk nekā pērn.
Svētkos ikviens no mums mēdz sagatavot bagātīgi klātu galdu. Tāpēc pēc svētkiem bieži vien paliekam ar smaguma sajūtu vēderā un nevēlēšanos kustēties. Lai izvairītos no šāda scenārija, noderēs idejas 18. novembra svinēšanai ar gardiem, taču veselīgiem ēdieniem, kas piemēroti arī cilvēkiem ar cukura diabētu.
Lieldienās olas var dabīgā veidā nokrāsot visdažādākajos toņos, izmantojot galda etiķi un dažādus augus – arī garšvielas. Tāpat šo svētku ēdienkartē noteikti ir iekļaujams kāds olu ēdiens, bet iederas arī dažādi salāti, deserti un konditorijas izstrādājumi, kā arī garajās brīvdienās vērts pagatavot kādu sātīgu gaļas pamatēdienu, tā AS "Santa Maria"" mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.
Lai sagatavotos šī gada Lieldienu svinībām, visvairāk Latvijas iedzīvotāju jeb 40,2% ir gatavi iztērēt no 20 līdz 50 eiro, bet 35,9% šim mērķim plāno atvēlēt līdz 20 eiro. Lielākā daļa jeb 56,4% aptaujāto svētku organizēšanai plāno iztērēt tikpat, cik pērn, liecina "Ferratum Bank" pirmssvētku apjaujas rezultāti.
Tradicionāli Jaungada naktī galdā ir rasols. Taču plašsaziņas līdzekļos parādījusies satraucoša informācija, ka tautā iecienītais ēdiens ir apdraudēts, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Latvijas svētku svinībām šogad iedzīvotāji plāno gādāt speķa pīrāgus, gaļas cepešus un klasiskus salātus, piemēram, rasolu, liecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI veiktā aptauja par Latvijas svētku svinībām un svētku laikā gatavotajiem ēdieniem.
Lai gan “Balta galdauta svētki” lielai daļai Latvijas iedzīvotāju vēl nav kļuvuši par tradīciju, vairāk nekā puse jeb 54% iedzīvotāju 4.maija svētku mielastam plāno tērēt līdz 20 eiro, liecina “Maxima Latvija” veiktā aptauja.