Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

UZZINI: Kādi ir populārākie ēdieni Valsts svētkos?

© F64

Latvijas svētku svinībām šogad iedzīvotāji plāno gādāt speķa pīrāgus, gaļas cepešus un klasiskus salātus, piemēram, rasolu, liecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI veiktā aptauja par Latvijas svētku svinībām un svētku laikā gatavotajiem ēdieniem.

Latvijas valstij nozīmīgos svētkus novembrī regulāri svin un arī šogad plāno svinēt 75% veikalu tīkla apmeklētāju, savukārt reizēm šos svētkus atzīmē vēl 17,5% pircēju.

76% no aptaujas dalībniekiem uzskata, ka neatņemama valsts svētku sastāvdaļa noteikti ir svinību galds ar īpašiem ēdieniem. 48,6% respondentu norāda - Latvijas dzimšanas dienai viņi paši vai kāds viņu tuvinieks gatavos speciālu svētku maltīti. Vēl 35,6% aptaujāto norāda - ja laiks un iespējas atļaus, arī viņi Latvijas Republikas dzimšanas dienā labprāt gādās svētku cienastu saviem tuviniekiem.

Par labāko ēdienu izvēli svētku galdam aptaujas dalībnieki atzīst tradicionālus latviešu ēdienus (56,7%) un ēdienus, ko iespējams noformēt Latvijas karoga krāsās (22,8%), savukārt 14% aptaujāto uzskata - konkrētam ēdienam svētku galdā nav tik liela nozīme, galvenais ir sarūpēt svētku maltīti un šo dienu svinēt kopā ar saviem mīļajiem.

F64

2017. gada 18 novembrī veikala apmeklētāji svētku galdam plāno sarūpēt speķa pīrāgus (19,2%), tradicionālus salātus, piemēram, rasolu vai siļķi kažokā (18,8%), gaļas cepeti (17,9%). 15,1% aptaujāto svētku galdā noteikti cels pašu gatavotu vai veikalā iegādātu kūku, bet 12% aptaujas dalībnieku svinībām gatavos karbonādes un kotletes. Tāpat daudzi aptaujātie norāda, ka svētku galdā cels sautētus kāpostus, pelēkos zirņus ar kūpinātu gaļu, dažādus zivju ēdienus, piemēram, pildītu karpu vai laša cepeti, daudzi arī atzīst - valsts svētku svinībām gatavos īpašus desertus, te arī pieminot - saldajam izvēlēsies tādus ēdienus, kas vizuāli atgādina Latvijas karoga krāsas.