Ekonomika

27.feb 2012
Ekonomikas ministrijas ir izdevusi kārtējo Ziņojumu par Latvijas tautsaimniecības attīstību, kurā vērtēta situācija ekonomikā, kā arī prognozētas ekonomikas attīstības perspektīvas.
22.feb 2012
Pirms atgūt ekonomisko izaugsmi, nepieciešams nodrošināt ekonomisko stabilitāti, šodien diskusijā par eirozonas nākotni Eiropas Savienības (ES) mājā Rīgā sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).
19.feb 2012
Trešdien pieņemtās rezolūcijās Eiropas Parlaments (EP) aicina vairāk pūļu veltīt izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai un nabadzības apkarošanai. Parlamenta vērtējumā par Komisijas gada izaugsmes pētījumu un nodarbinātības pamatnostādnēm norādīts, ka dalībvalstīm jāīsteno strukturālo reformu priekšlikumi un jāuzlabo arī pārredzamību, lai uzlabotu ekonomikas politikas koordināciju.
17.feb 2012
No ārzemju brauciena ar Latvijas parādzīmju piedāvājumu finanšu ministrs Andris Vilks atgriezās ar vienu miljardu ASV dolāru.
16.feb 2012
Ceturtdien, 16.februārī, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts iepazīšanās vizītē tikās ar Izraēlas Valsts ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Hāgitu Ben Jakovu (Hagit Ben Yaakov), lai pārrunātu valstu divpusējo ekonomisko sadarbību.
15.feb 2012
Pērnā gada pēdējā ceturksnī Latvijai bijusi visstraujākā ekonomikas izaugsme Eiropas Savienības valstu vidū, kamēr mūsu svarīgākajiem tirdzniecības partneriem – Igaunijai, Lietuvai, Vācijai – jau novērots iekšzemes kopprodukta kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, norāda Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna.
13.feb 2012
Jaunākajā „DNB Latvijas barometrā” noskaidrots, ka optimisms par valsts kopējās situācijas, ekonomiskā stāvokļa un ģimenes materiālā stāvokļa attīstību pēdējos mēnešos pieaudzis gan latviešu, gan cittautiešu vidū. Tomēr latvieši šajos jautājumos joprojām ir krietni optimistiskāki nekā šeit dzīvojošie cittautieši.
11.feb 2012
Jaunākajā "DNB Latvijas barometrā" noskaidrots, ka optimisms par valsts kopējās situācijas, ekonomiskā stāvokļa un ģimenes materiālā stāvokļa attīstību pēdējos mēnešos pieaudzis gan latviešu, gan cittautiešu vidū. Tomēr latvieši šajos jautājumos joprojām ir krietni optimistiskāki nekā šeit dzīvojošie cittautieši.
11.feb 2012
Francija ir ieinteresēta caur Latviju attīstīt nemilitāro kravu tranzītu uz Afganistānu, tikšanās laikā ekonomikas ministram Danielam Pavļutam apliecināja Francijas transporta ministrs Tjerī Mariāni (M. Thierry Mariani).
10.feb 2012
Latvija un Ķīna ir ieinteresētas stiprināt savstarpējo sadarbību un attīstīt transporta savienojumu starp Āziju un Eiropu, izmantojot ne tikai jūras, bet arī sauszemes koridoru.
3.feb 2012
2011.gads Latvijas rūpniecībā kopumā bijis veiksmīgs - jaunākie statistikas dati liecina, ka saražotie produkcijas apjomi bija tikai nedaudz mazāki nekā 2007.gadā, kad Latvijas rūpniecībā tika sasniegti augstākie gada izlaides apjomi.
2.feb 2012
Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts piektdien, 3.februārī, piedalīsies neformālajā Eiropas Savienības (ES) Konkurētspējas ministru padomē, kas notiks Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā.
1.feb 2012
Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 1.februārī, tiekoties ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju Innu Šteinbuku, pārrunāja Latvijas paveikto Eiropas Savienības (ES) fondu apguvē un ekonomisko situāciju mūsu valstī, kā arī aktuālos ES dienaskārtības jautājumus, tostarp ES daudzgadu budžeta sarunu gaitu un eirozonas stabilizācijas pasākumus.
1.feb 2012
Pārtikas pamatproduktu cenas visā pasaulē pagājušā gada pēdējā ceturksnī ir samazinājušās par 8%, visstraujāk – par 15% krītoties kviešu cenai, ziņo Pasaules Banka.
30.jan 2012
Mazumtirdzniecības nozare 2011.gadā ir attīstījusies līdzīgi ekonomikai kopumā, neradot lielus pārsteigumus. 2011.gadā mazumtirdzniecības apgrozījums, salīdzinot ar 2010. gadu, pieauga par 4,6%. Īpaši liels pieaugums bija novērojams nepārtikas preču (neieskaitot degvielu) tirdzniecībā - par 12%, pārtikas preču tirdzniecības apjomi pieauga par 1,3%, bet degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 8,8%.
9.jan 2012
Uz šīm valstīm preču eksports 2011.gada janvārī - novembrī ir pieaudzis attiecīgi par 44% un 37%. Eksporta pieaugums uz šīm valstīm nodrošināja kopējā eksporta kāpumu par aptuveni 40 procentiem.
7.jan 2012
4.janvārī Ekonomikas ministrija, Ārlietu ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), balstoties uz 2011.gada augustā noslēgto piecu pušu memorandu, vienojās veidot Ārējās ekonomiskās politikas koordinācijas padomi, kuras mērķis būs sekmēt institūciju koordinētu sadarbību vienotas ārējās ekonomiskās politikas veidošanā.
6.jan 2012
«Man gan gribētos teikt, ka pats sliktākais eirozonai jau ir aiz muguras, Eiropa lēnām sāk atveseļoties – ir apjautusi kļūdas, visu valstu valdības ir nobažījušās, mazina izdevumus.
3.jan 2012
Novembrī, neskatoties uz situācijas pasliktināšanos ārējos tirgos, Latvijā joprojām turpinājies spēcīgs rūpniecības pieaugums un, lai gan salīdzinājumā ar gada pirmo pusi tas kļuvis nedaudz lēnāks, tas būtiski pārsniedz rūpniecības izaugsmi kaimiņvalstīs, liecina otrdien publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati.
1.jan 2012
Valdības līmenī viens no būtiskākajiem jautājumiem būs ES budžets nākamajam plānošanas termiņam no 2014. līdz 2020. gadam. Aizstāvēt Latvijas intereses Eiropas budžetā – tas būs kopdarbs, kurā jāiesaistās ne vien ministrijām, bet arī nevalstiskā sektora organizācijām. Tāpat valdībai ir kopīgi jāstrādā pie pārnozaru reformām, kuras tā apņēmusies veikt gan valdības deklarācijā, gan arī valdības rīcības plānā.