Jūnijā samazinājušās patēriņa cenas

Jau otro mēnesi pēc kārtas mazinās kopējais patēriņa cenu līmenis. Šī gada jūnijā patēriņa cenu līmenis saruka par 0,1%. Savukārt, salīdzinot ar 2011.gada jūniju, patēriņa cenu līmenis ir audzis par 1,9 procentiem, bet gada vidējā inflācija bija 3,6 procenti, norāda Centrālās statistikas pārvalde.

Jāatzīmē, ka jūnijā parasti ir vērojams cenu kāpums, piemēram, pērn jūnija laikā patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3procentiem.

Šogad jūnijā patēriņa cenu līmeņa samazinājumu galvenokārt noteica degviela. Līdzīgi kā maijā, arī jūnijā degvielas cenas saruka (par 3,6%), kā rezultātā kopējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par gandrīz 0,2procentpunktiem. Degvielas cenu tendences lielā mērā nosaka pasaules naftas cenas, kas kopš marta samazinājās. Tajā pašā laikā pozitīvo efektu mazināja eiro kursa svārstības. Lai arī degvielas cenas Latvijā ietekmēs ar 1.jūliju samazinātā PVN likme, tomēr jāatzīmē, ka kopš jūnija beigām naftas cenas pasaulē atkal ir nedaudz palielinājušās.

Jūnijā kopējo cenu līmeni jūtami pazemināja arī dažādu akciju un izpārdošanu rezultātā samazinātās cenas alkoholiskajiem dzērieniem (galvenokārt alum), kā arī apģērbiem un apaviem. Šīs preču grupas mēneša laikā noteica kopējā patēriņa cenu līmeņa samazinājumu attiecīgi par 0,07 un 0,04 procentpunktiem.

Vienlaikus jūnijā palielinoša ietekme uz patēriņa cenu līmeni bija pārtikai (pieaugums par 0,3% un ietekme uz kopējo cenu līmeni 0,08 procentpunkti), ko pamatā noteica sezonāli faktori. Sagaidāms, ka gada turpmākajos mēnešos pārtikas cenu kāpums tomēr nebūs tik būtisks, kā pagājušajā gadā, jo spiedienu nerada pārtikas cenu dinamika pasaulē. Jāatzīmē, ka pasaulē pārtikas cenas pēdējos mēnešos sarūk – jūnijā, salīdzinot ar martu, pasaules pārtikas cenas ir sarukušas par 6,8procentiem.

Jūnijā patēriņa cenu līmeni palielināja arī siltumenerģijas sadārdzināšanās (par 0,7%), kā arī cenu pieaugums tūrisma pakalpojumiem (par 7,8%). Šīs preču un pakalpojumu grupas mēneša laikā noteica kopējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu attiecīgi par 0,07 un 0,06 procentpunktiem.

Sagaidāms, ka turpmākajos mēnešos patēriņa cenu izmaiņas būs tuvas sezonālo svārstību līmenim, to nedaudz pārsniedzot. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2012.gadā vidējais patēriņa cenu līmenis var sasniegt 2,5procentus.

Ekonomika

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais