Ekonomika

29.mai 2020
Latvijā šogad pirmajā ceturksnī bija lielākais iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums starp Baltijas valstīm, liecina Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes dati.
27.mai 2020
Pandēmijas laikā līdz 82% pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri vēlas krāt noteiktam īstermiņa mērķim, radot drošības spilvenu neparedzētām situācijām. Banka Citadele veikusi Latvijā lielāko iedzīvotāju uzkrājumu pētījumu, analizējot cilvēku paradumu maiņu pirms un pēc Covid-19 pandēmijas sākšanās.
26.mai 2020
Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajā stratēģijā Latvijai Covid-19 krīzes radīto seku mazināšanai rosināts līdz 2023.gadam infrastruktūras projektu īstenošanai nodrošināt publiskās un privātās investīcijas 2,2 miljardu eiro apmērā.
25.mai 2020
Eiropai jāpanāk lielāka neatkarība būtisko pamata preču sagādē, pirmdien paziņojis Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.
24.mai 2020
Tā kā fiziskās distancēšanās pasākumu izplatība pieaug un darbinieki pielāgojas jaunai profesionālajai videi pat no dzīvojamās istabas, privātā un darba dzīve var saplūst kopā. Jaunā Kaspersky pārskatā „Kā Covid-19 mainījis ļaužu darba paradumus" atspoguļots, kā karantīna ietekmē ļaužu darba paņēmienus no mājām.
23.mai 2020
Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, paredzot kritērijus pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) automātiskai izmaksai.
22.mai 2020
Latvijā šogad pirmajā ceturksnī pamata darbavietā neto darba algu (pēc nodokļu samaksas) līdz 450 eiro mēnesī saņēma 25,4% darba ņēmēju, kas ir par 3,6 procentpunktiem mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotā informācija.
20.mai 2020
Katram ēdināšanas un izmitināšanas sektorā strādājošajam varētu trīs mēnešus izmaksāt 300 eiro lielu grantu mēnesī, sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).
20.mai 2020
Covid-19 krīzes negatīvas ietekmes mazināšanai Latvijai jāatbalsta mazie un vidējie uzņēmumi, kā arī jāfinansē projektus augstā gatavības pakāpē, pauž Eiropas Komisija (EK).
19.mai 2020
Saeimas opozīcijas deputāti šodien debatēs prasīja valdošo koalīciju skaidrot iedzīvotāju ieguvumus no vairāk nekā 280 miljonu eiro valsts atbalsta aviosabiedrībai "airBaltic", kā arī kritizēja to, ka deputāti nav tikuši informēti par šādu soli.
19.mai 2020
Lai gan ekonomisti prognozējuši, ka pandēmijas seku ietekmē virkne nozaru cīnīsies par izdzīvošanu, izmantojot cenu karus, Biznesa augstskolas Turība prodekāne Ieva Bruksle norāda, ka šāda situācija būs vērojama vien dažās nozarēs, turklāt cenu kritums nebūs tik būtisks, lai patērētāji pamanītu vērienīgas izmaiņas.
19.mai 2020
Vēlme pēc samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes 5% apmērā tūrismā un sabiedriskai ēdināšanā ir nozares apsēstība, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).
18.mai 2020
Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" rezervāciju apjoms kopš pagājušās nedēļas, kad tika paziņots par lidojumu atsākšanu, rezervāciju apmērs pieaudzis trīs reizes, šodien žurnālistiem teica lidsabiedrības izpilddirektors Martins Gauss.
15.mai 2020
Krāpšana, kibernoziegumi, bērnu ļaunprātīga izmantošana tiešsaistē, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, izmantojot publiskos iepirkumus - tā ir tikai daļa no COVID-19 izraisītās veselības un ekonomikas krīzes apstākļos pastiprināti veiktajiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas atstāj arī ietekmi uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu. Finanšu izlūkošanas dienests apkopojis aktuālo informāciju un tendences par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riskiem Latvijā, kas radušies valstī noteiktā ārkārtējā stāvokļa laikā.
13.mai 2020
Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) prognozē, ka koronavīrusa pandēmijas radītās ietekmes dēļ Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 7%.
12.mai 2020
Covid-19 izplatība negatīvi ietekmējusi gandrīz 70% Latvijas uzņēmumu, pavēstīja "SEB bankā", atsaucoties uz bankas veiktās klientu uzņēmumu aptaujas datiem.
11.mai 2020
Lai pakāpeniski atjaunotu darbu pēc Covid-19 pandēmijas un ārkārtējās situācijas, tūrisma nozarei nepieciešamas subsīdijas darbavietām un vaučeru sistēma, pirmdien tiešsaistes konferencē sacīja tūrisma nozares eksperti.
8.mai 2020
Ceļojumi Baltijas valstīs jau līdz šim bijuši pieprasīt, bet līdz ar valdības lēmumu atļaut tūrisma pakalpojumus ceļošanai Baltijas valstīs Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija prognozē, ka tie varētu kļūt vēl pieprasītāki.
8.mai 2020
„Mums ir jāsaprot, ja šis vīruss ieperināsies lielajos uzņēmumos, tad tā varētu būt liela problēma. Tad apstāsies ne tikai izklaides bizness, tad apstāsies arī viss ražošanas bizness. Ja aiztaisa vienu cehu, pārējie nevar ražot. Šis ir tas grūtais valdības uzdevums - kā sabalansēt to vienu kustību, nepieļaujot, ka tas izplatās lielajos uzņēmumos. Ilgtermiņā viss atkarīgs no tā, kā mēs iziesim no krīzes. Ja mēs gudri tagad uzturēsim to, ka ekonomika varēs attīstīties, tad cilvēkiem nebūs nepieciešamības braukt prom," RīgaTV 24 raidījumā „Preses Klubs" par sekām, kādas rastos, ja COVID - 19 krīze pārņemtu lielos uzņēmumus, sacīja LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš.
8.mai 2020
Ārkārtējā situācijā iedzīvotāji pārtiku iegādājušies ilgākam laika periodam, kas veicinājis viena "čeka" vidējās vērtības pieaugumu par 30%, norāda "Maxima Latvija" valdes priekšsēdētājs Viktors Troicins.