Diedzētos zaļumus var ēst tāpat vai pievienot dažādiem ēdieniem, piemēram, pārkaisīt ar tiem maizītes, pievienot salātiem, biezzupām, kefīram, biezpienam, dārzeņu sulām.
Ziemā un pavasarī, kad mūsu organismā samazinājies vitamīnu daudzums, svarīgi to atkal palielināt, lai nostiprinātu imūnsistēmu. Diedzēti graudi un sēklas palīdzēs atjaunot vitamīnu, enerģijas un citu nepieciešamo vielu līmeni, lai Jūs justos tik pat energijas pilns kā iepriekš!
Diedzējumi ir koncentrēts vitamīnu, minerālvielu, mikroelementu, aminoskābju, enzīmu, hlorofila un šķiedrvielu avots. Tie ir arī diētiski, satur maz kaloriju un tieši laikā agrā pavasarī, kad organisms parasti signalizē, ka vēlas svaigu un vitamīniem bagātu uzturu. Bioloģiski diedzēti graudi un sēklas pēc garšas ir tieši tādas pašas kā diedzējumi, kas nopērkami ne-ekoloģiskos veikalos, tomēr atšķiras to vērtība.
Mājās diedzētas sēklas un graudi būs bagāti ar:
Daudzi cilvēki izvēlas ēst diedzējumus vienkārši tādēļ, ka tie ir garšīgi un lieliski papildina ēdienreizes. Lai izdīgtu, graudi un sēklas tam sakoncentrē un izmanto visu savu enerģiju, tieši tāpēc mēs no dīgstiem saņemam arī ļoti spēcīgas uzturvielas. Lūk, deviņi veidi, kā diedzējumi uzlabo veselību.
Iegādājoties sēklas un graudus diedzēšanai mājas apstākļos, jāuzmanās, lai sēklas nebūtu kodinātas vai kā citādi ķīmiski apstrādātas. Atkarībā no sēklām tās dīgst no divām līdz septiņām dienām. Graudus vislabāk pirkt no zemniekiem, kuri savās saimniecībās izmanto bioloģiskās lauksaimniecības metodes. Tādā veidā varēsiet būt droši, ka iegādāsieties ne vien veselīgu, bet arī Latvijā audzētu pārtiku.
Ja vēlaties diedzēt mājās, varat izvēlēties:
Kā diedzēt? Daži padomi.
Izvēlētās sēklas un graudus ieberiet stikla traukā un pārlejiet ar tīru ūdeni. Pēc tam pārsedziet ar salveti vai marli, kas salocīta vairākās kārtās. Trauciņu novietojiet vietā, kur tas nebūs pakļauts tiešiem saules stariem apmēram 20 līdz 30 grādu temperatūrā. Svarīgi sēklas regulāri skalot un apmaisīt, lai izvairītos no to pūšanas. To vēlams darīt vismaz reizi dienā. Asnus nevajadzētu audzēt garākus par 4cm, citādi tie paliks rūgti.
Diedzēšanas ilgums mēdz būt no 2 līdz 7 dienām, bet pirmajiem asniem vajadzētu parādīties jau pēc trīs dienām. Jo mazāk sēkliņu traukā iebērsiet, jo ātrāk tās uzdīgs. Parasti visilgāk dīgst kressalāti un lucernas, bet visātrāk lēcas un zirņi.
Kā pagatavot?
Diedzētos zaļumus var ēst tāpat vai pievienot dažādiem ēdieniem, piemēram, pārkaisīt ar tiem maizītes, pievienot salātiem, biezzupām, kefīram, biezpienam, dārzeņu sulām. Samaltā veidā tos var pievienot ēdieniem un dzērieniem. Diedzētus kviešu graudus pievieno gaļas, īpaši putnu gaļas ēdieniem. Lēcu dīgsti ir spēcīga vitamīnu deva vistas buljonam, savukārt diedzētas lucernas sēklas ir lieliska piedeva truša gaļas ēdieniem. Diedzētām kresēm ir specifiskas garšas nianses, tāpēc tās nav vēlams pārdozēt. Krešu lapiņas ir maigākas, kātiņos vairāk sīvuma. Krešu dzinumi piemēroti lietošanai salātos kopā ar dillēm, pētersīļiem, un salātu lapām, tāpat tā ir spēcinoša piedeva aukstajām zupām.