Tramps un Hilarija Latvijas acīm

© F64

Pēc superotrdienas, kad vienlaikus notika ASV priekšvēlēšanas 12 štatos, sociālajā tīklā twitter ierakstīju: «No Latvijas viedokļa ASV priekšvēlēšanu kampaņā ir tikai viens izteikti bīstams kandidāts. Tas ir kreiso intelektuāļu apjūsmotais Bērnijs Sanderss.»

Šis ieraksts izraisīja zināmu sašutumu dažu vietējo Sandersa cienītāju vidū, kuriem šķita, ka esmu aizmirsis ekscentrisko Donaldu Trampu, kuru cita starpā atbalsta arī tāds odiozs Kremļa ideologs kā Aleksandrs Dugins. Trampu neesmu aizmirsis, bet uzskatu, ka viņš ir mazāk bīstams nekā Hilarijas Klintones konkurents Demokrātu partijā Sanderss. Kāpēc?

Gaidāmās ASV prezidenta vēlēšanas ir pasaulei un tātad arī Latvijai viens no svarīgākajiem šā gada politiskajiem notikumiem, jo ASV īpašo lomu pasaulē nenoliedz pat to ienaidnieki un bieži vien tieši tāpēc tās arī neieredz. Dzīvojot blakus Krievijai, svarīgi, kā ASV vēlēšanu rezultāti iespaidos tur notiekošo. Krievijā strauji plok Krimas izraisītais patriotisma vilnis un pieaug rūgšana par dažnedažādām nebūšanām, kuru tradicionāli tur netrūkst. Efektīvākais veids, kā sabiedrību no jauna mobilizēt un saliedēt ap varu, ir dažādas ārpolitiskas avantūras, kuras var skart arī Latviju. Tieši šeit parādās ASV prezidenta nozīmīgā loma.

Trešdienas rītā vairākas stundas skatījos CNN tiešraidi (ASV bija vēls vakars), kur dažādi politikas eksperti analizēja superotrdienas rezultātus, un šajā laikā ne reizi netika pieminēta Krievija. Ne reizi. Savukārt Krievijas TV politiskajos šovos Amerikas un tās prezidenta vārds tiek locīts bez apstājas. Ar to gribu teikt, ka ASV un Krievijas attiecības ir izteikti asimetriskas. Amerikai Krievija ir tāla, maznozīmīga valsts, bet ASV Krievijai ir alfa un omega, kuras cieņu un uzmanību, lai taču tā atzīst mūs par līdzvērtīgiem partneriem, nepieciešams izcīnīt par katru cenu. No šī aspekta Putina uzvedība lielā mērā atkarīga no tā, kas ir viņa iedomātais oponents okeāna viņā krastā.

Krievijā Obama tiek uztverts kā vārgulis. Kremli tracina šis pasaules spēcīgākās valsts vadītāja vājums (viņu izpratnē), un tas liek Putinam pierādīt savu pārākumu pār šo «botāniķi». Kremlī Obamu neciena, jo, «ja mums būtu tādas iespējas, tad gan mēs pasaulei parādītu». Obama, kurš izveda karaspēku no Irākas un kuram nepietika dūšas gāzt Sīrijas diktatoru Asadu 2013. gada vasarā pēc ķīmisko ieroču lietošanas, Krievijā izraisa vien nicinājumu, kas praksē izpaužas kā uzlīmes Obama – čmo (šmurgulis, krievu val.) uz automašīnām.

Sirmais, 74 gadus vecais sociālists un «visu apspiesto» aizstāvis Bērnijs Sanderss, bez šaubām, ir jauks un simpātisks onkulis, taču pilnīgi nepiemērots ASV prezidenta amatam. No visiem kandidātiem Sanderss ir vienīgais, kurš miermīlīgumā sit pušu Obamu. Putins tādus par cilvēkiem netur un viņu, tāpat kā Obamu, uztver kā «mīksto». Ja Baltajā namā sēdēs Sanderss, tad Putins būs spiests (varbūt pat pats īsti negribot) viņu žmiegt, jo nevar taču piekāpties «mīkstajam». Tur arī slēpjas visa Sandersa bīstamība.

Cita lieta – Putinam mentāli tuvais Tramps. Vot, tas ir vecis, pēc Kremļa standartiem. Grūti iedomāties, ka Krievijā uz mašīnām liktu uzlīmes Tramp – čmo. Lai arī Krievijā Tramps skaitās «draugs», viņš nemūžam nepieļaus, ka kaut kāds tur Putins vienalga kur un kādā sakarā atļausies kaut ko nopietnu pasākt pret ASV un NATO. Pieļauju, ka Putins pats ir noguris no savas ārpolitiskās «ālēšanās» un labprāt redzētu Vašingtonā kādu stingrāku vīru, kurš spētu viņu piebremzēt, tādējādi atgriežot uz politiskās normalizācijas takas. Ja par prezidentu kļūs Tramps, tad Putinam būs attaisnojums uzvesties pielaidīgāk, jo pretī cienīgs pretinieks, nevis kaut kāds, Kremļa valodā runājot, «pārsauļojies» vārgulis.

Tiesa, arī pats Tramps ir grūti prognozējams. Tāpēc Latvijas drošībai labvēlīgākā būtu ārpolitikā pieredzējušās Klintones uzvara. Viņai par Putinu nav nekādu ilūziju, Putina pasaules redzējums viņai pretīgs un gatavība nepieciešamības gadījumā izmantot visu ASV ekonomisko, politisko un militāro arsenālu neapstrīdama. Lai arī Putinam būs grūti piekāpties sievietei, pret neapšaubāmu pārspēku viņam nebūs kur likties. Tā ka mums izdevīgākais variants ir Hilarija, kurš, par laimi, šobrīd izskatās arī visreālistiskākais.



Svarīgākais