Uztura noslēpumi

28.aug 2017
Aukstā laikā bieži vien gribas tikai gulēt zem siltas segas, tāpēc nav slikta doma mājās jau laikus izveidot pārtikas krājumus.
25.aug 2017
Viens no galvenajiem racionāla uztura noteikumiem ir ēdienkartes dažādība, turklāt – jo ēdiens ir krāsaināks, jo vērtīgāks. Un šis nav stāsts par to, ka dažādi krāsainie dārzeņi un augļi ir arī bagātākais un dabiskākais vitamīnu avots – rudens tuvošanās un bagātīgas ražas ienākšanās laiks ir vispiemērotākais brīdis izmēģināt krāsaino diētu.
25.aug 2017
Kad laika ziņas prognozē meteoroloģisko rudeni, vismaz ēdienkartē gribas vēl pievērsties kaut kam vasarīgam, un gurķis šajā ziņā ir lieliska izvēle. Šobrīd katrā virtuvē jābūt pa kādam svaigam, kraukšķīgam gurķim, ko nograuzt, sagriezt salātos, ieskābēt, iekonservēt vai izmantot jauna ēdiena gatavošanai.
25.aug 2017
Katrs ceturtais jeb 25% Latvijas iedzīvotāju apsver domu par uzturā lietoto gaļas un gaļas izstrādājumu apjomu samazināšanu vai atteikšanos no tā pavisam, kļūstot par veģetārieti vai vegānu – tā secināts jaunākajā „Maxima mazumtirdzniecības kompass” veiktajā pētījumā par iedzīvotāju gaļas un gaļas produktu lietošanu uzturā.
24.aug 2017
Saules pielietās Spānijas kulināros brīnumus savā virtuvē cenšas atdarināt daudzi. Viens no izplatītākajiem gardumiem ir tapas, par ko pat Spānijā nav vienotas versijas, kas tās īsti ir. Tapu variācijas ir visdažādākās un katrai Spānijas pilsētai sava. Tas, kas vieno visas tapas, ir to pasniegšanas veids - tās tiek servētas pirms maltītes un vienmēr kopā ar vīnu. Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics un gardēdis Normunds Baranovskis iesaka piecas tapu receptes un tiem atbilstošus vīnus - šī kombinācija palīdzēs sajust Spānijas garšas tepat Latvijā. Galvenais to visu papildināt ar labu kompāniju, kas, tāpat kā vīns, ir neatņemama spāņu maltītes sastāvdaļa.
18.aug 2017
Iz­pē­tīts, ka pat da­ļē­ja at­brī­vo­ša­nas no lie­kā sva­ra nāk par la­bu ve­se­lī­bai: sāk nor­ma­li­zē­ties asins­spie­diens, ho­les­te­rī­na un cu­ku­ra lī­me­nis asi­nīs, sa­ma­zi­nās žult­sce­ļu sli­mī­bu risks, vieg­lāk kļūst ak­nām, re­tāk se­vi liek ma­nīt at­viļ­ņa sli­mī­ba u.c.
14.aug 2017
Latvijas tirgotāju asociācijas (LTA) veiktais pārtikas cenu izmaiņu mērījums un tā rezultātu skaidrojums akcentē dzīves dārdzības pieaugumu Latvijā.
9.aug 2017
Svai­go dār­ze­ņu pār­pil­nī­ba lau­kā, do­bē, tir­gū un vei­ka­lā. Bet vai arī ta­vā šķī­vī? Šo­brīd ir ti­kai maz­liet jā­pa­cen­šas, lai no­dro­ši­nā­tu ēdien­kar­tē ve­se­lī­gu daudz­vei­dī­bu. Vie­ni no dār­ze­ņiem, ku­rus ne­va­ja­dzē­tu pie­mirst, plā­no­jot mal­tī­tes, ir bro­ko­ļi, rei­zēm dē­vē­ti arī par spar­ģe­ļu kā­pos­tiem. Tos aug­stu vēr­tē­ja se­nie ro­mie­ši un vēl šo­dien bro­ko­ļu ēdie­ni aso­ci­ē­jas ar Vi­dus­jū­ras re­ģi­o­na vir­tu­vi, ta­ču tie ir ie­cie­nī­ti arī pie mums, po­pu­lā­ri Āzi­jā un Ame­ri­kā. Pa­rei­zi pa­ga­ta­vo­ti, bro­ko­ļi ir mai­gi un vien­lai­kus krauk­šķī­gi, kā arī ļo­ti ba­gā­ti ar ve­se­lī­gām uz­tur­vie­lām.
9.aug 2017
Mūsdienās arvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam dzīves veidam – vairāk sporto, ēd veselīgāk, samazina alkohola patēriņu. Bezalkoholiskais alus ir lieliska alternatīva tiem, kuriem garšo alus, bet kādu apsvērumu dēļ to nevar vai negrib lietot ikdienā.
8.aug 2017
Trekns ēdiens daudziem ir sinonīms garšīgam ēdienam vai arī veselībai un slaidam augumam bīstamam ēdienam. Tomēr ne visiem taukains ēdiens šķiet garšīgs vai traucē uzturēt slaidu augumu un labu veselību.
7.aug 2017
Lai arī cīņa pret liekajiem kilogramiem parasti uzņem apgriezienus mirkli pirms pludmales sezonas, vasara ir vislabākais laiks šo cīņu uzvarēt, jo talkā nāk dažādi dārza labumi. Šoreiz par to, kā liekos kilogramus ienīst pētersīlis.
31.jūl 2017
Pēc Krievijā populārās dietoloģes Margaritas Koroļovas sastādītajiem uztura ieteikumiem pie slaidākām figūrām esot tikušas daudzas krievu kino un estrādes zvaigznes, tostarp dziedātāji Nikolajs Baskovs un Nadežda Babkina. Varbūt ir vērts pamēģināt viņas ieteikto Deviņu dienu diētu, kuras laikā iespējams zaudēt pat līdz deviņiem kilogramiem liekā svara, vienlaikus attīrot organismu un stiprinot imunitāti.
30.jūl 2017
Kad dzīvē viss neiet tik gludi, kā gribētos, sevi nepārtraukti liek manīt stress vai pastāvīgi nomāc kāda problēma, gribas iet vieglāko ceļu, lai atgūtu labu noskaņojumu, – apēst kaut ko garšīgu. Tas noteikti ir labāk nekā iedzert vai uzsmēķēt.
26.jūl 2017
Šovasar, kad termometra stabiņš virs 25 grādu atzīmes pakāpies vien pāris reizes, Latvijas iedzīvotāji tradicionālo vasaras produktu vietā biežāk izvēlas siltās un svaigās uzkodas un karstos dzērienus. Vasaras pirmajā pusē kafijas pārdošanas apjoms ir audzis teju par piekto daļu, un hotdogiem vērojams 8% pieaugums. Vienlaikus lielu popularitāti gūst arī līdzi ņemamā svaigā pārtika – dažāda veida salāti, dārzeņi un augļi, un pieprasījums pēc svaigās pārtikas divkāršojies jeb pieaudzis par 115%.
25.jūl 2017
Ir labi saprotama vēlme sašķirot savus paradumus veselīgos un neveselīgos un pie šī iedalījuma arī turēties, jo ikdienā nav laika daudz prātot, kāpēc jārīkojas tā vai citādi. Reizēm ir labi šos uzskatus kritiski pārlūkot, lai atsijātu novecojušos un iesīkstējušos, kā arī mainīgās modes diktētos viendienīšus.
21.jūl 2017
Individuāli pielāgots uzturs un fiziskas aktivitātes - atslēga labākai svara kontrolei
21.jūl 2017
Salīdzinājumā ar senčiem mūsdienās ir pieejama visai plaša pārtikas izvēle, tomēr drudžainā dzīvesveida dēļ daudzi cieš no liekā svara un dažādām veselības problēmām, kas būtiski ietekmē dzīves kvalitāti. Kā atrast īsto ceļu, lai uzlabotu pašsajūtu?
20.jūl 2017
Vasara ir laiks, kad notraušam no grila putekļus un palutinām savas garšas kārpiņas ar dažādiem grilējumiem. Grilējumu garšas nianses viennozīmīgi izcels arī piemērotas mērces.
10.jūl 2017
Apkopoti dīvainākie un radošākie veidi, kā pasaulē ēstuves izvēlas pasniegt ēdienu.