Poļina Gagarina tiesā cīnās par ES sankciju atcelšanu viņai

© Dmitrijs Suļžics/MN

Krievu dziedātāja Poļina Gagarina iekļauta ES pret Krieviju vērsto sankciju sarakstā. Šī lēmuma iemesls bija Gagarinas dalība valsts koncertos, atbalstot Vladimira Putina politiku. Tomēr dziedātāja ar to nebija apmierināta un nolēma iesniegt prasību Eiropas tiesā.

Līdzās Poļinai Gagarinai līdzīgām sankcijām tika pakļauti arī Šamans (Jaroslavs Dronovs), Nikolajs Rastorgujevs, Grigorijs Ļepss, Jūlija Čičerina, Oļegs Gazmanovs un citi Krievijas putinistu mākslinieki. Viņu dziesmas nevar klausīties Apple Music vai Spotify. Viņiem ir aizliegts ieceļot ES valstīs vai šķērsot to teritorijas, un Eiropas pilsoņiem un uzņēmumiem ir aizliegts veikt jebkādus finanšu darījumus ar sarakstā iekļautajām personām.

Jūlijā Poļina Gagarina atklāja savu attieksmi pret šiem ierobežojumiem. Dziedātāja apliecināja, ka viņai ir vienalga par sankcijām, kamēr tās neskāra viņas mūziku.

Gagarina atzīmēja, ka māksla ir radīta, lai dziedinātu un iedvesmotu cilvēkus. 37 gadus vecā māksliniece norādīja, ka nevienam nav tiesību aizliegt viņas darbus, un sacīja, ka viņa "vēl pateiks savu viedokli". Un tagad Gagarina ir iesniegusi prasību Eiropas tiesā, pieprasot no viņas atcelt sankciju ierobežojumus.

Informācija par to redzama lietas materiālos tiesas tīmekļa vietnē. Lietas izskatīšanas datums vēl nav noteikts.

Prasībā Poļina Gagarina norādīja uz vairākiem pārkāpumiem, kurus, viņasprāt, pieļāvusi ES Padome. Jo īpaši netika izpildīts pienākums norādīt iemeslu viņas vārda pievienošanai sankciju sarakstam. Turklāt Gagarinai netika nodrošinātas tiesības uz efektīvu tiesas aizsardzību, netika ievērots “pierādīšanas pienākums”, kā arī netika ievēroti vārda brīvības un radošuma brīvības principi.

Maskavas Advokātu kolēģijas direktors Dmitrijs Agranovskis komentēja Gagarinas lēmumu. Viņš norādīja, ka krievi var iesniegt prasības Eiropas Savienības tiesā. "Mēs varam mēģināt. Visi līdzekļi ir labi. Pat ja rezultāts būs negatīvs, tas tik un tā būs spļāviens Eiropas birokrātijai,” advokātu citē Krievijas prese.