Latvijas Radio atbilde šokē Agnesi Rakovsku

© Dmitrijs Suļžics /MN

Dziedātāja Agnese Rakovska pastāstījusi par nepatīkamu incidentu ar Latvijas Radio 2. Proti, dziesma, kuru viņa uzrakstījusi un izpilda kopā ar Normundu Zušu, netiks iekļauta "Muzikālās bankas" aptaujā.

Agnesei skaidrots arī iemesls - dziesma nekvalificējas nolikuma dēļ.

Ar savu stāstu viņa dalījusies sociālajā tīklā "Facebook".

"Šī gada 15. jūnijā grupai “Triānas Parks” kopā ar dziedātāju Normundu Zušu iznāca jauna dziesma “Liepu Laipas”, kurai esmu mūzikas un teksta autore. Dziesma vēsta par latviešu kultūras un dabas vērtībām, un, tā kā manas saknes - vecmāmiņa ir no Latgales, izvēlējos sadarboties ar mūziķi, kas pārstāv šo Latvijas novadu. Dueti manā profesionālajā darbībā nav nekas jauns - tā ir radoša iespēja meklēt inovatīvus izpausmes veidus. Plašāk šāda prakse palīdz veicināt populārās mūzikas daudzveidību. Svarīgi likās, ka dziesma izskanēs vienā no gaidītākajiem gada notikumiem - “Muzikālajā bankā”, kas parasti notiek Latgalē, Daugavpilī. Taču man par lielu pārsteigumu dziesma “Liepu Laipas” netiks iekļauta šajā aptaujā, jo, kā skaidro pasākuma organizatori, - dziesma nekvalificējas nolikuma dēļ.

Man kā radošās industrijas pārstāvim ir grūti samierināties ar šādu lēmumu, kas, kā telefoniski skaidro Latvijas Radio 2 pārstāvji - ieturēs “žanra tīrību”, jo nolikums paredzot, ka aptaujā nevar tikt iekļautas dziesmas, kuras izpilda “šlāgerizpildītāji”, kas šajā gadījumā esot Normunds Zušs.
Svarīgi atzīmēt, ka identisks gadījums jau ir noticis ar grupu “Bermudu Divstūris”, kas sadarbībā ar grupu “Apvedceļš “ ierakstīja dziesmu “Brāl’ Ar Dzīvi Nekaulē”. “Muzikālās bankas” nolikuma dēļ dziesma netika iekļauta aptaujā, un, manuprāt, tas kropļo mūzikas nozares patieso ainu un neveicina godīgu konkurenci.
Ja “Muzikālās bankas” aptaujas mērķis ir veicināt latviešu populārās mūzikas attīstību un konkurenci vērtīgu skaņdarbu radīšanā, tad primārajam fokusam būtu jābūt uz Rock un popmūzikas dziesmām, nevis uz personībām, kas izpilda šīs dziesmas. Ja darbs radīts POP vai Rock žanrā, un tas pēc būtības atbilst “Muzikālās bankas” formātam, tam būtu jākvalificējas aptaujai, neatkarīgi no tā, kurš dziesmu izpilda. Postulējot Normundu Zušu kā šlāgermūzikas pārstāvi, viņš tiek ierobežots šajā rāmī, savukārt es tieku sodīta kā populārās mūzikas pārstāve un dziesmas autore. Vai tad mana darbība popmūzikas nozarē pēkšņi ir izgaisusi? Vai sadarbība ar Normundu būtu mainījusi manis kā autores darbības vektoru? Šāda interpretācija šķiet absurda, bet aptaujas nolikums, kas ierobežo mūziķu sadarbības, neatspoguļo patieso konkurenci dziesmu aptaujas vidū. Nolikums, kas neatbalsta muzikālu jaunradi un sadarbību, steidzami prasa izmaiņas. Man ir ļoti žēl, ka šāds atgadījums ir noticis ar grupu “Bermudu Divstūris”, un tagad skar arī grupu “Triānas Parks”, - izveidoto sadarbību rezultātā abas grupas paliek aiz “Muzikālās bankas” durvīm, un tām liegta iespēja piedalīties aptaujā."
Agnese uzsver, ka šis ir nebijis precedents, kas ir pelnījis padziļinātu izpēti.
"Rodas jautājums, vai tāds “Muzikālās bankas” nolikums, kas liedz iekļaut žanram atbilstošas dziesmas konkursā, sekmē radošumu un veicina patiesu konkurētspēju un nozares attīstību?
Atgādinu, ka esmu liela “Muzikālās bankas” fane un vienmēr ar lielu prieku dodos uz Daugavpili, lai izbaudītu pasākuma atmosfēru un satiktu savus klausītājus."

Slavenības

Pašmāju realitātes šova “Slavenības. Bez filtra” rubrikas “Kas karsts” vadītāja Katrīne Vasiļevska tiekas ar bijušo veselības ministri Ilzi Viņķeli, kura nolēmusi atklāti dalīties ar tiesas procesa aizvadīto gaitu, kurā viņa bija apsūdzēta saistībā ar valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu.