„Šķiet, viņš dodas tieši ellē” - Karaļa Čārlza III portrets izsauc asu sabiedrības kritiku

© Ekrānuzņēmums / X

Bekingemas pils otrdien atklāja pirmo oficiālo Lielbritānijas Karaļa Čārlza III portretu kopš viņa kronēšanas un tas ar saviem spilgti sarkanajiem otas triepieniem izsaucis asas diskusijas vietējā sabiedrībā, ziņo cnn.com.

Aptuveni 2 x 2,5 metrus lielā glezna ir britu mākslinieka Džonatana Jeo darbs. Viņš savas karjeras laikā ir gleznojis vairākas augsta līmeņa amatpersonas, tostarp bijušo Lielbritānijas premjerministru Toniju Blēru, aktieri Nikola Kidmenu un izglītības aktīvisti Malalu Jusafzai.

Jeo, kurš sāka projektu, kamēr Čārlzs vēl bija Velsas princis, ir attēlojis monarhu Velsas gvardes formas tērpā ar zobenu rokās. Ir izvēlēts ugunīgi sarkans fons, kas, šķiet, viņu gandrīz norij veselu, kamēr uz viņa pleca cenšas nolaisties tauriņš.

"Līdzīgi kā mans gleznotais tauriņš, kas lidinās pār viņa plecu, šis portrets ir attīstījies, mainoties subjekta lomai mūsu sabiedriskajā dzīvē," teikts Jeo paziņojumā, ko publicējusi Bekingemas pils.

Tiek ziņots, ka karalis un karaliene ir apmierināti ar portretu. Jeo stāstīja raidsabiedrībai BBC, ka Kamilla pēc rezultāta apskatīšanas sacīja: "Jā, jums izdevās", savukārt monarhs bija "viegli pārsteigts par spēcīgo krāsu, bet citādi viņa smaids pauda atzīnību.” Tomēr komentāru sociālajos tīklos netrūka.

Piemēram „Instagram” kāds lietotājs rakstīja: "ar formas tērpu un šo krāsu tas izskatās kā kolonizatoru radītā slaktiņa vizuālais attēlojums."

Savukārt kāds cits piebilda: "Man patiktu, ja šī krāsa nebūtu sarkana. Sarkanās krāsas skarbums neatbilst viņa sejas izteiksmes maigumam.”

Un lietotāji internetā veltīja arī asākus vārdus: "Šķiet, ka viņš dodas tieši ellē."

Mākslas vēsturnieks Ričards Moriss vietnē „X” gan izteicās atzinīgāk: “Man ļoti patīk portrets… lai izcils gleznotājs iemūžinātu tavu īsto izskatu, tu pieņem savus trūkumus un mirstības atklāsmi. Tas ir tas, ko Jeo šeit ir iemūžinājis.”

Svarīgākais