Skandāls: Māra Zālīte "saplūcas" ar LR vadītāju Braunu krievu valodas dēļ

© Ģirts Ozoliņš/MN

Dzejniece Māra Zālīte, neslēpjot dusmas un neapmierinātību, kritizē Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas saturu priekšvēlēšanu laikā.

Zālīte pauž neizpratni, ka priekšvēlēšanu debates sabiedriskajos medijos notiek krievu valodā.

Viņa uzskata, ka divvalodības uzspiešana šajos kara apstākļos ir bīstama valsts drošībai.

"Kas notiek ar LTV? LR?

Priekšvēlēšanu debates krievu valodā!? Kā lai izskaidro šo pretvalstisko izvēli?
Divvalodības uzspiešana šajos kara apstākļos ir bīstama valsts drošībai.
Turklāt nav nekāda pamata šādām mūsu sabiedrisko mēdiju izpausmēm!
Balso taču tikai Latvijas pilsoņi, debatē tikai Latvijas pilsoņi, kas taču prot valsts valodu!
Neprot?
Tad kādā ceļā viņi kļuvuši par pilsoņiem?
Satversme norāda!
Valsts Valodas likums liek!
Pat LR Vēlēšanu likums nosaka valsts valodas
lietošanu.
Kas liek LTV un LR vadībām nostāties pret vērtībām un likumiem?
Tā nevar palikt, tā nepaliks!" Facebook raksta Zālīte.
Jāpiebilst, ka diskusijā iesaistījās gan daudzi Zālītes sekotāji, gan arī komponists Zigmārs Liepiņš un Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna.
"Negribu neko atkārtot, jo Māra jau par 100% visu ir pateikusi. Un pienāks tiesas diena, kad kolaboranti tiks sodīti. Vēlams tā, kā Francijā pēc otrā pasaules kara," pauž Liepiņš.
Savukārt Brauna raksta:
"Zālītes kundze, Jums nav jāuztraucas par sabiedrisko mediju vērtībām. Mēs darīsim visu, ko spējam, Latvijas labā. Bet mums ir cits viedoklis par to, kā pašlaik komunicēt ar to sabiedrības daļu, kas latviešu medijus nepatērē un nepatērēs, pat ja mēs tūlīt pat izslēgsim LR4. Mēs uzskatām, ka nav pareizi šo auditorijas daļu atstāt prokremlisku spēku ietekmei vai Kremļa propagandai. Mēs šajā jautājumā pārstāvam viedokli, kas dominē, piemēram, Igaunijā, kur valdība kopš 2022.gada piešķir lielus papildu līdzekļus gan sabiedriskajiem, gan privātajiem medijiem krievu satura veidošanai, lai informācijas kara apstākļos šai auditorijai piedāvātu uzticamu saturu un tā neradītu nevajadzīgus draudus visas sabiedrības drošībai. Nupat Moldovas sabiedriskā medija pārstāvis Eiropas raidorganizāciju apvienības (EBU) mediju samitā stāstīja, ka viņi tagad sāk jaunu TV kanālu krievu valodā. Ne Igaunijas, ne Moldovas mediji vai šo valstu valdības nav savas valsts ļaundari, bet tikai uzskata, ka pašreizējos hibrīdkara apstākļos noteiktām auditorijām drošības risku dēļ ir jāpiedāvā lojāls, kvalitatīvs saturs krievu valodā. Un vēl - mēs nenodarbojamies ar priekšvēlēšanu aģitāciju. Mēs veidojam žurnālistikas saturu par vēlēšanām."
Jāpiebilst, ka šis komentārs vēl vairāk sadusmoja Zālīti un viņa nepalika atbildi parādā.
"Braunas kundze, Jums nevajadzētu norādīt, par ko man jāuztraucas un par ko ne. Ļaujiet man pašai to izlemt. 2001. - 2002.g. biju Valsts valodas komisijas veidotāja un vadītāja valsts prezidentes VVF paspārnē. Šī komisija izstrādāja valsts valodas koncepciju, izveidoja tagadējo Valsts valodas aģentūru utt. Nācās skaidrot koncepciju citu valstu vēstniekiem par sabiedrības integrāciju uz valsts valodas bāzes, tai skaitā slavenajam ES emisāram Ekeusa kungam, kuram vairāk rūpēja “krievvalodīgo” intereses. Politiskais fons bija tāds.
Dzirdēju Jūsu viedokli jau Dombura raidījumā. Nepūlēšos šeit ar Jums diskutēt, tas man pārāk atgādinātu sarunas ar Ekeusa kungu pirms 20 gadiem.
Tas viedoklis, ko Jūs pārstāvat, atsviež sasniegto valsts valodas situāciju par daudziem gadiem atpakaļ."

F64

Svarīgākais