Liepnieks: Lato Lapsu mēģina krimināli notiesāt; tas ir uzbrukums vārda brīvībai

© F64

Politisko procesu apskatnieks Jurģis Liepnieks uzskata, ka tiesas prāva pret žurnālistu Lato Lapsu ir uzbrukums vārda brīvībai.

Mikkroblogošanas vietnē Twitter Liepnieks raksta, ka bijis tiesas procesā, kurā skata krimināllietu pret publicistu Lato Lapsu par neslavas celšanu advokātam Romualdam Vonsovičam. Viņš uzskata, ka Lapsu mēģina krimināli notiesāt.

"Šodien biju svarīgā tiesas procesā, kurā Vonsovicš un viņa sieva Baiba Strautmane cenšas panākt, ka Lato Lapsa tiek krimināli (!) notiesāts par to, ka izdeva un reklamēja grāmatu par kolaborantu. Bezprecedenta uzbrukums vārda brīvībai, un iespējām nācijai reflektēt par pagātni," savu viedokli pauž Liepnieks.

Kā zināms, prokurors Lapsam cēlis apsūdzību pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par vajāšanu un neslavas celšanu. Tas nozīmē, ka Lapsa apsūdzēts par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā un citādā veidā pavairotā sacerējumā masu saziņas līdzeklī. Tāpat Lapsa apsūdzēts par vairākkārtēju un ilgstošu citu personu izsekošanu un nevēlamu saziņu ar šīm personām, ja tām ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību.

Lietā apsūdzēta arī Kristīne Bormane (Jančevska). Viņa bijusi līdzautore dažādām Lapsas publikācijām un grāmatām.

Lapsa ir 2019.gada novembrī izdotas, Vonsovičam veltītas grāmatas "Kolaborants" autors. Lapsa apsūdzēts par to, ka gan grāmatā, gan ar to saistītās publikācijās cēlis Vonsovičam neslavu, organizējis īpaši aplīmētas automašīnas novietošanu pie viņa mājas un darbavietas un veicis citas darbības.

Slavenības

Seriāls "Draugi" tika filmēts 90. gados un 2000. gadu sākumā. Tas ir daudzu pasaules iedzīvotāju iecienīts komēdijseriāls. Tajā filmējušies tādi slaveni aktieri kā Dženifere Anistone, Līdza Kudrova, Metjū Perijs, Deivids Švimmers, Kortnija Koksa, Mets Leblāns. Seriāls bija par šo sešu draugu draudzību, taču bez galvenajiem aktieriem, šajā seriālā parādījās arī citas slavenības.