Komentāri: FOTO: Kā latviešu slavenības aizvada Halovīnus?

Dzēsts lietotājs

"Halovins ir amerikāņu tradīcija, taču globalizācijas rezultātā izplatījusies arī citās valstīs."

Vājprāts!!!

Baltu un ķeltu ptiesteri- krīvi un druīdi, šo nakti svinēja jau tūkstošiem gadu pirms kristietības aizsākumiem. Baltu tautām, arī ķeltu tautām, 31.oktobra nakts bija Veļu nakts, nakts, kad atveras Aizsaules vārti un, tur dzīvojošie, var ienākt pie mums. Gaidījām savus mirušos tuviniekus, klājām tiem galdus un mielojām viņu dvēseles.

Bet, kopā, ar mūsu gaidītajam tuvajiem, varēja ienākt arī ļaunie spēki. Tādēļ tika vilktas, pēc iespējas baisākas maskas, radīts troksnis sitot bungas vai jebko, kas varēja radīt skaņu- la aizbiedētu ļaunumu, patriektu to atpakaļ!

Ak tad amerikāņu tradīcija? Tautas, kurai ir knapi 200 gadus nesena vēsture?

Amerikā to atnesa seno ķeltu pēcteči- skotu un īru imigranti, kaut arī tie bija aizmirsuši šo svētku jēgu. Atcerējās vien par maskām. Un jeņķi labprāt to pārņēma, bet svētku nozīmi tā arī nezināja un nezina joprojām.

Bet latvieši gan nav to aizmirsuši, Veļu nakts ir mūsu svētki, mūsu tradīcijas. To skolās mācīt vajadzētu- 31.oktobra vakars, nakts uz 1.novembri, ir latviešu svētki, kurus amerikāņi pārņēma, nosaucot par Haloween.

31.okt 2021 Atbildēt
bezkaunīgais sivēns

Man šie pasākumi neko neizsaka un tāpēc tos aizvadu ikdienas ritmā.

1.nov 2021 Atbildēt
Dzēsts lietotājs

Sivn, vecais armijas biedr, es arī Veļu nakti nesvinu, aizvadu ikdienas ritmā. Šodien gan manā zemē ir svētku diena, Allerheiligen Tag (Visu Svēto diena), tā gan ir svētku diena tikai četrās vācu zemēs. Bet, arī Reinzeme ir to skaitā, manā zemē arī brīvdiena. Tas priecē. Uz darbu nav jāiet.

Par to, ka tie svētki ir nākuši no Latvijas, pieminēju vien informācijai.

Lai izglītotu tos, mūsdienu sīkos, kuri brēc- kamdēļ mums svinēt svešus svētkus. Tādu sīko ir daudz.

Tikai tādēļ paskaidroju/ apklārēju to, no kurienes tie svētki nākuši ir.

Mūsu svētki, ne amerikāņu.

1.nov 2021 Atbildēt
bezkaunīgais sivēns atbilde Dzēsts lietotājs

Tā ir. Ja pamatīgi papētītu dažādu tautu notikumus šajā datumā, tad noteikti kādai tautai tas ar kaut ko ir ievērojams, bet tas nenozīmē, ka mums tas būtu jāsaista un jāpadara par galveno mūsu tradīcijās. Desmitajā novembrī sākas ķekatu laiks un katrs var piedalīties pēc paša izvēles.

1.nov 2021 Atbildēt
īpaši stulbs

Jptvjmķ...

1.nov 2021 Atbildēt

Komentēt