VIDEO: "Bla, bla, bla"; Grēta Tūnberga publiski izsmej Borisu Džonsonu

© Ekrānuzņēmums no Youtube/Guardian News

Zviedrijas klimata aktīviste Grēta Tūnberga teikusi runu konferencē "Jaunatne par klimatu" (Youth4Climate) Milānā, kur publiski pasmējusies par Lielbritānijas premjeru, ziņo BBC.

Lai uzsvērtu politiķu "tukšos vārdus un solījumus", 18 gadus vecā aktīviste izmantojusi Borisa Džonsona izteicienus, piemēram, "dārgi zaķu apskāvieni" un "atjaunot labāk", kurus papildinājusi ar izteiksmīgiem "bla, bla, bla".

Jāatzīmē, ka Boriss Džonsons šī gada 22. aprīlī Džo Baidena virtuālajā klimata samitā pauda, ka "zaķa apskāvieni nav nekas slikts". Džonsons runāja par to, kā klimata jautājumi var palīdzēt pasaulei atgūties no jaunā koronavīrusa pandēmijas un izmantoja šo frāzi. Nav īsti skaidrs, ko Lielbritānijas premjerministrs domājis, izmantojot šo frāzi. "Zaķa apskāviens" ārpus konteksta nozīmējot balles deju, kas 20. gadsimta sākumā bija populāra ASV.

Otra frāze (Build Back Better) nozīmējot pieeju atjaunošanas darbiem pēc katastrofas, kas samazina neaizsargātību pret nākotnes katastrofām un veido sabiedrības izturību pret fizisko, sociālo, vides un ekonomisko ievainojamību.

Vēlāk viņa savā runā aicināja cilvēkus nezaudēt cerību, sakot, ka pārmaiņas ir "ne tikai iespējamas, bet steidzami nepieciešamas".

Daudzis valstis paziņojušas par vērienīgiem mērķiem samazināt emisijas, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām.

Slavenības

Pagājušajā nedēļā mūžībā 53 gadu vecumā devās latviešu aktrise un politiķe Inese Laizāne. Diagnozi - izkaisītā jeb multiplā skleroze - ārsti Inesei bija noteikuši jau pirms 20 gadiem, vēstīts Santas Sergejevas materiālā "Harijs Petrockis: "Diemžēl brīnums nenotika"" izdevumā "Kas Jauns".