Latvijas Olimpiskā komiteja palīdzēs Jānim Lūsim nepieciešamo medikamentu iegādē

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Lai gan portālā "ziedot.lv" joprojām tiek vākti līdzeklī izcilā sportista Jāņa Lūša ārstniecībai, palīdzību sportistam zāļu iegādē sniegs arī atvijas Olimpiskā komiteja (LOK) un Latvijas Olimpiešu sociālais fonds (LOSF).

"Leģendāro Latvijas šķēpmetēju Jāni Lūsi piemeklējusi nelaime. Pirms gada Jānis ar šķietami nenozīmīgu un nelielu izaugumu uz auss ļipiņas vērsās pie mediķiem, taču atklājies, ka tas ir ļaundabīgs audzējs. Nekavējoties tika sākta ārstniecība, Jānis pārcietis starošanu un 5 operācijas," teikts informācijā portālā "ziedot.lv".

Sportiskais rūdījums neļauj Jānim padoties, viņš ir optimistiski noskaņots un gatavs cīņai ar smago slimību. Šobrīd 81 gadus vecais Jānis Lūsis ir vienīgais Latvijas sportists, kurš Olimpiskajās spēlēs izcīnījis pilnu olimpisko spēļu medaļu komplektu. Viņš savā laikā bija viens no labākajiem pasaules šķēpmetējiem.

Jaunākā informācija liecina, ka Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) un Latvijas Olimpiešu sociālais fonds (LOSF) palīdzēs iegādāties nepieciešamos medikamentus smagi sasirgušajam vairākkārtējam olimpiskajam čempionam Jānim Lūsim

Pēc komitejas paustā, izcilā Latvijas šķēpmetēja Lūša ārstniecības 12 mēnešu periodam nepieciešami medikamenti - kopumā 13 iepakojumi, kura viena iepakojuma izmaksas ir 7190,71 eiro, bet kopējās ārstniecības kursa izmaksas ir 93 479,23 eiro.

Nacionālais veselības dienests (NVD) paredz kompensāciju 14 228,72 eiro apmērā jeb 94,51 eiro par katru iepakojumu. Līdz ar to trūkstošo summu jeb 6096,20 eiro katru mēnesi nepieciešams nodrošināt papildus.

LOK norāda, ka Lūša ģimenes rīcībā šādu līdzekļu nav un šobrīd ir iegādāts viens iepakojums medikamentu aprīļa mēnesim, ko nodrošināja NVD un "Ziedot.lv" akcijas "Palīdzība Jānim Lūsim" saziedotie līdzekļi.

LOK valde uzdevusi LOSF, sākot ar maiju, nodrošināt nepieciešamo ikmēneša līdzmaksājumu medikamentu iegādei. Vienlaikus tiks sagatavota vēstule Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ar lūgumu pārskatīt valsts budžeta piešķīrumu LOK un LOSF, lai nodrošinātu iespēju veikt līdzmaksājumu.

Tāpat LOK lūgs sniegt finansiālu atbalstu Lūša ārstniecībai Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentam Tomasam Baham un Starptautiskās vieglatlētikas federāciju asociācijas (WA) prezidentam Sebastjanam Ko.

Komiteja aicina Latvijas sporta veidu federācijas, sportistus, trenerus un ikvienu iesaistīties palīdzības sniegšanā Lūsim, ziedojot labdarības organizācijas "Ziedot.lv" mājaslapā internetā.

81 gadu vecais Lūsis ir trīs Olimpisko spēļu medaļnieks - zelta, sudraba un bronzas. Desmitkārtējs Latvijas čempions, četrkārtējs Eiropas čempions, divpadsmitkārtējs PSRS čempions un divkārtējs pasaules rekordists šķēpa mešanā.

Slavenības

Princis Harijs 15. septembrī svinēja savu 40. dzimšanas dienu kopā ar sievu Meganu Mārklu un bērniem Vācijā, raksta "Daily Star". Kā jau tas pieņemts svētkos, princis saņēma arī dāvanas. Nav zināms ar kādām dāvanām viņš ticis apdāvināts apaļajā jubilejā, taču reiz viņš publiski nosauca, kas ir sliktākā dāvana, ko viņš jebkad ir saņēmis no kāda ģimenes locekļa.

Svarīgākais