TV dīva Lelde Lietaviete svētkos sevi un mīļos labprāt lutina ar kārumiem. Pats iecienītākais no tiem viņas ģimenē ir līgavaiņa Aivja Ceriņas mammas kūka jeb Ceriņu mājas kūka. Lai nodotu īpašo kūkas recepti arī nākamajām paaudzēm, Lelde to iekļāvusi Gardēdes Signes Meirānes un Rimi Latvia topošajā grāmatā Latvijas simtgadei “100 kūkas un 1 svecīte”.
Pirmo recepti grāmatā likusi bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņai pievienojās pašmāju slavenības - TV dīva Anna Rozīte, uzņēmējas Sindija Vilde, Lotte Tisenkopfa-Iltnere un Kristīne Līpiņa, Rimi Gardēži Ilze Jurkāne, Liene Zemīte, Normunds Baranovskis u.c. Tāpat grāmatā, kas savu atvēršanu piedzīvos jau maijā, būs atrodamas daudzu citu Latvijas meistaru, viņu vecāku, draugu vai vecvecāku kūku idejas.
“To smaržu, kad tiek atvērta kūkas kārba, nav iespējams aizmirst - tā par recepšu lādē nodoto kūku mēdza teikt mana līgavaiņa - Aivja mamma. Šī ir īpaša kūka, kas mūsu ģimenes svētkos ir visgaidītākais kārums. Esmu patiesi priecīga, ka līdz ar šo projektu mūsu kūka varēs ienākt arī citās ģimenēs. Un ne mazāk būtiski ir nodot ģimenes tradīcijas tālāk,” stāsta TV dīva Lelde Lietaviete.
Lai pagatvotu Leldes Lietavietes ģimenes izloloto Ceriņu mājas kūku, būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
Biskvītam:
10 olas
10 tējkarotes cukura
10 tējkarotes kviešu miltu
Smilšu mīklai:
250g sviesta
300g kviešu miltu
200g cukura
Rīvētas citrona miziņas
Krēmam:
5 olas
200g cukura
5 ēdamkarotes kviešu miltu
500ml piena
100g sviesta
Vaniļas cukurs
Plūmju ievārījums pēc vajadzības
Dekorēšanai: ogas un augļi pēc izvēles
Pagatavošana: Sakarsē krāsni 150 grādus karstu. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru. Biskvītam olu dzeltenumu saputo ar cukuru, pievieno miltus. Tad iecilā saputotus olu baltumus. Smilšu mīklai sviestu saputo ar cukuru, pierīvē citrona miziņu un pievieno miltus. Izklāj uz pannas un cep krāsnī 15 minūtes. Tikmēr krēmam olas samaisi ar cukuru, pievieno miltus, vaniļas cukuru un vārītu pienu. Ūdens peldē iebiezini, tad atdzesē un puto kopā ar sviestu. Visas kārtas liec kopā, pa vidu smērējot plūmju ievārījumu. Dekorē ar ogām un augļiem pēc patikas.
Topošā grāmata ir iespēja pievērst uzmanību Latvijas virtuvei un ēst gatavošanas tradīcijām, veicot lielu ieguldījumu Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma veidošanā. Recepšu vākšana īpašajai svētku grāmatai norisinās jau kopš 2016. gada marta. Tās mērķis ir atrast receptes, kas reprezentē Latvijas novadus, attēlo pagātnes un mūsdienu garšu īpatnības, un celt gaismā sen aizmirstas, bet izcilas receptes.