Atkal pēdējie

© AFP/Scanpix/Leta

Pēc gada pauzes sestdien, par spīti Samantas neiekļūšanai finālā ceturtdien, daudzi no mums ļāvās Eirovīzijas dziesmu konkursa šovam, kas vienmēr sagādā kādu pārsteigumu. Pirms tam gan uzzinājām, ka Samanta ne tikai neiekļuva finālā, bet ieņēmusi tajā pašu pēdējo vietu. Jau atkal esam pēdējie. Un izrādās, ka pavisam pēdējie.

Kāpēc tā? Vecais teiciens, ka Eiropa mūs nesaprata, manuprāt, jau kļuvis mazliet nonievelēts. Es nezinu, vai saprašanā vaina. Teikšu godīgi, šogad tiešām šķita, ka Samanta ir atkodusi visus pareizos vienādojuma nezināmos, lai mums uzspīdētu veiksme. Spilgts, konkrēts tēls, izteiksmīgs žests, dziesma, kas, vismaz man, kā vidējam klausītājam, šķita diezgan prātā paliekoša, jo "pa pa pa" skandināju vēl ilgi pēc pirmatskaņojuma, un Samantas personība likās perfekti iederamies Eirovīzijas vidē un formātā. Kad daudzus gadus jau biju par Eirovīziju zaudējusi interesi, šogad tai atkal pievērsos. Jāsaka kā ir - tieši pateicoties Samantas, kā viņa pati to dēvēja, projektam, daudzi atkal sāka sekot līdzi Eirovīzijas notikumiem.

Pēc videoklipiem no otrā pusfināla man pat nedaudz skudriņas pārskrēja un šķita, ka jā - Samanta sados bukmeikeriem un nelabvēļiem, iekļūstot finālā par spīti ne tik labvēlīgajām prognozēm. Bet nekā. Un man jāatzīst, ka pusfinālā kaut kas nebija. Lai gan pati Samanta nebeidz apgalvot, ka savu uzstāšanos noskatījusies daudzas reizes un ir ļoti apmierināta, mani, kā vidējo skatītāju, neatstāja sajūta, ka nervi guva virsroku, kas ietekmēja dziedājumu. Arī enerģija, ko redzēju no videoklipiem otrajā mēģinājumā, šķita mazāk eksplozīva.

Bet pēdējā vieta man nav saprotama. Albānijas, Moldovas vai Serbijas vietā finālā tomēr vajadzēja būt Samantai. Nu, nebijām sliktākie. To, kā bukmeikeri spēj pirms konkursa noteikt favorītus, man ir neatminama mīkla, jo paredzējumu precizitāte ir apbrīnojama. Un viņi jau laikus paredzēja, ka nekur tālāk par pusfināla skatuvi diemžēl netiksim. Varbūt tiem mūsu profesionāļiem pakonsultēties ar bukmeikeriem? Tie šķiet ir atkoduši Eirovīziju.

Tik bieži esam bijuši pusfinālu pēdējās vietās, ka sāk jau šķist, ka paši nesaprotam Eiropu, ne tikai tā mūs. Taču noteikti nevajadzētu pārmest kaut ko Samantai. Teikšu godīgi - viņa, manuprāt, diezgan precīzi iekļāvās konkursa formātā. Bet varbūt arī tas jau ir mainījies?

Svarīgākais