Iespējams, absurdākais ierobežojums Covid-19 dēļ

© SIPA/Scanpix/LETA

Esam sagaidījuši Covid-19 otro vilni. Katru dienu saskaramies ar lielu saslimušo statistiku, esam atgriezušies pie sejas aizsargmaskām un cenšamies pieņemt un ievērot arvien jaunus ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai. Bet kā reaģēt, ja daži no tiem liekas absurdi?

Nesen tika vēstīts, ka, diskusijā starp veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP), sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, kā arī Latvijas Bāru asociāciju ir panākta vienošanās, ka līdz novembra sākumam nakts izklaides vietās klientiem nebūs iespēja dejot, bet, atbilstoši jau esošajiem Covid-19 izplatības prevencijas nosacījumiem, cilvēki varēs baudīt draugu kompāniju un lietot alkoholu. Pagaidām tas būs eksperimentāls ierobežojums, kura pienesumu vēlāk izvērtēs.

Daudzi cilvēki, tostarp, sabiedrībā zināmas personas, pauda neizpratni par šo ierobežojumu. Piemēram, kā norādīja mūzikas producents Guntars Račs, jaunie ierobežojumi ar mērķi mazināt Covid-19 izplatību varētu negatīvi ietekmēt vēl vairāk mūziķu un dīdžeju, kas šī iemesla dēļ varētu zaudēt darbu.

Savukārt, piemēram, žurnāliste Elita Veidemane šādu aizliegumu nodēvējusi par "pilnīgu idiotismu".

Veidemanes vārdiem vairs neizteikšos, bet viņas domu paturpināšu gan. Vienalga, no kuras puses skatos, bet neredzu skaidru pamatojumu, kāpēc nedrīkstēs tieši dejot. No rakstītā secinu, ka, apmeklējot kādu nakts izklaides vietu, cilvēki varēs ēst, dzert, apskauties, skūpstīties, utt., tikai ne dejot. Kopš kura laika dejošana pasludināta par veidu, kā visātrāk un visvieglāk inficēties ar Covid-19?

No otras puses, šo aizliegumu var interprēt dažādi. Piemēram, atpūšoties draugu kompānijā, iespējams, būs mazāks risks inficēties ar Covid-19, nekā deju placī vēl ar kādiem 30 nepazītamiem cilvēkiem.

Vai tiešām šāds ierobežojums palīdzēs mazināt Covid-19 izplatību? To laikam, kā saka, rādīs laiks, un šī eksperimenta rezultāti.