Miljons Paulam

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Jaunas politiskās partijas Latvijā rodas regulāri un šķiet populisms ir jaunā recepte. Tā savas partijas dibināšanas priekšvakarā kārtējo kārti izspēlēja politiķis Aldis Gobzems, kurš savā sirsnībā vēlējās dalīties ar izcilo komponistu Raimondu Paulu. Maestro gan sadusmojās. Kā ta tā?

Zināms, ka pēc "Krājbankas" nogrimšanas Maestro zaudēja 700 000 latu, atgūstot vien desmito daļu naudas - 70 000 latu. Naudu zaudēja daudzi un sabiedrība juta līdzi arī Raimondam Paulam, kurš naudu bija nopelnījis ar savām izcilajām prasmēm mūzikā.

Maestro zaudējumu pēc desmit gadiem nav aizmirsis Gobzems, kurš pēc mēneša plāno dibināt partiju, bet jau sestdien, 10. oktobrī, "iziet ielās". Politiķis piedāvā iedzīvotājiem "samesties" pa eiro un uzdāvināt Maestro miljonu eiro - tik cik viņš zaudēja par maksātnespējīgu atzītajā "Krājbankā".

Nenoliedzami latviešiem ir devīgas sirdis. Mūsu iesaiste labdarības akcijās arī pamanīta pasaulē, bet kādēļ Raimonds Pauls par šo uzsaukumu tā sadusmojās? "Tik dusmīgu un sarūgtinātu Raimondu Paulu nebiju dzirdējis. “Arni, ko lai es tagad daru. Izdzirdēju, ka viens (...)no Saeimas internetā aicina cilvēkus man ziedot miljonu. Paldies, es pats visu mūžu esmu spējis pelnīt maizei. Vēl tik man tagad ko tādu vajadzēja piedzīvot", " iekš Twitter rakstīja žurnālists Arnis Krauze. Savukārt pats Maestro savā Facebook lapā strikti norādīja, ka nekad nav lūdzis cilvēkiem viņam ziedot un aicināja "neuzķerties uz lētām provokācijām un populisma pilniem tekstiem".

Maestro ir pabijis politikas virtuvē un Saeimas gaiteņos, un droši vien zina, kā politikas veidošanas laikā nostrādā cilvēki ar vārdu, ar vārdu, kuru viņi cēluši saulīte ne ar politiķa karjeru.

Savu sašutumu par Gobzema uzsaukumu pauduši arī "čivinātāji" Twitter un Maestro Facebook draugi. "Kā nav kauna izmanot citu cilvēku bez viņa piekrišanas savu jēlo politisko ambīciju sasniegšanai?! Lai tas Gobzems sev aicina ziedot! Laikam ielās iešanas krekliņi baigo piķi neienes"; "Cinisma kalngals, izmantot tautas mīlestību pret Paula kungu, savu politisko ambīciju labā. Mīļie cilvēki, nu neesiet vientiesīgi"; "Pat nešaubījos,ka Maestro tādas lietas nav darījis un nedarīs!".

Protams, Maestro nebija pelnījis un tas bija netaisnīgi bankas kraha laikā jebkuram klientam zaudēt naudu un to nekad pilnā apmērā neatgūt. Tas būtu izcils žests, ja komponists būtu atguvis visus savus iekrājumus. Kā visi "Krājbankas" un citu banku klienti, kuriem piedzīvoja savas bankas šo iestāžu nogrimšanu.

Taču šī ideja jau ir vēsture, jo Gobzema kungs jau nākamajās dienās par šo cieņpilno žestu bija aizmirsis un atrada jaunas tēmas, jaunus uzsaukumus un jaunus apvainojumus citiem, lai "uzkurinātu" savus atbalstītājus.