Vai atkal tuvojas pasaules gals?

© AP/Scanpix/LETA

Kad liekas, ka beidzot esam vismaz daļēji iemācījušies sadzīvot ar jauno koronavīrusu (kas, kā liekas, nekad nebeigsies), un lielās bailes par nākotni ir pazudušas, zinātnieki mums atkal atgādinājuši, cik ļoti, ļoti slikti, mēs, cilvēki, ietekmējam klimatu un cik slikti tas var beigties.

Portālā "TautaRunā" lielu ažiotāžu izraisīja raksts par zinātnieku negatīvajām prognozēm attiecībā uz klimatu.

Proti, Līdsas universitātes un Dānijas Meteoroloģijas institūta zinātnieki ir novērtējuši jūras līmeņa celšanās ātrumu pēdējo 20 gadu laikā un nonākuši pie negatīva secinājuma. Eksperti secinājuši, ka apstiprinās sliktākais scenārijs par katastrofālām klimata izmaiņām, kas notiek cilvēka darbības rezultātā. Īsumā - viņi secina, ka ūdens līmenis pasaules jūrās un okeānos paaugstinās daudz ātrāk nekā prognozēts un nākotnē varam sagaidīt vēl vairāk dažādu dabas kataklizmu, piemēram, spēcīgas vētras.

Vai tiešām mēs paši sevi maziem soļiem virzām uz pasaules galu? "TautaRunā" lasītājiem ir dažādi viedokļi.

Daļa pauž, ka, jā, mēs esam vainīgi, jo nerūpējamies par dabu, bet domājam tikai par savu komfortu. Daļa pauž pretēju viedokli, ka runa ir par noteiktiem procesiem dabā (piemēram, siltuma un aukstuma periodiem) un cilvēka ietekme ir nebūtiska, savukārt vēl daļa pauž, ka visas klimata izmaiņas ir tandēma rezultāts. Tandēma, kurā ir dabā notiekošie procesi un cilvēka darbību rezultāts.

Man pieņemākais liekas tieši pēdējais viedoklis. No vienas puses, cilvēks nekad nevarēs pilnībā pakļaut un kontrolēt dabā notiekošos procesus, taču, laikam ejot, attīstoties tehnooloģijām un augot mūsu prasībām pēc vēl lielākas peļnas, komforta un citiem labumiem, mēs tomēr arvien vairāk un vairāk ietekmējam dabu, diemžēl negatīvi.

Varbūt mums beidzot atkal pienācis laiks ierobežot savu darbību sekas (vai vismaz censties to darīt), lai skaļā runāšana par pasaules galu tiešām paliktu tikai vārdiskā līmenī?