Vai Latvijai vispār labi ārsti ir vajadzīgi?

© F64

Latvijai trūkst ārstu. Trūkst speciālistu. Mazas algas. Medicīnas nozare ir katastrofālā līmenī. Tās ir tikai nelielas atskaņas, ko ik dienas dzirdam medijos par valsts medicīnas sistēmu. Un tagad esam "atteikušies" no vēl viena speciālista. Kāpēc?

Veselības sistēmā strādājošie jau dabūja, gribas teikt "ar kāju pa seju", kad pēc skaļiem saukļiem, ka Latvijas budžetā naudas ir vairāk nekā jelkad, to atalgojuma palielināšanai tomēr nepietika. Visu summu neiedeva. Tikmēr nepārtraukti tiek atgādināts par speciālistu trūkumu. Tiek atgādināts, ka jāsašūpo sistēma. Bet kā izrādās, kad pieredzējis ārsts vēlas kaut ko darīt, pēkšņi darba šeit nemaz neesot un viņš tiek "piespiests" savas prasmes izmantot citviet. Kāpēc?

Šonedēļ rezonansi izraisīja ārsta Gruntmaņas skarbie atvadu vārdi pirms došanās atpakaļ uz ASV, kas jo sevišķi bija veltīti Veselības ministrei Viņķelei un, šķiet, Latvijā slavenākajam kardiologam Andrejam Ērglim. "Ministre Vinķele + Ērglis un co ir iemesls, kāpēc mums jābrauc prom, tie ir cilvēki, kas vārdos ir par reformām, bet darbos pret tām. Tie ir cilvēki, kas grib saglabāt varu par katru cenu!" nesaudzīgs savā ierakstā sociālajā vietnē "Facebook" bija Gruntmanis.

Tikmēr Viņķele neklusēja un ārsta pagalvojumus centās atspēkot, norādot ka Gruntmanim piedāvāta cita vakance, kā arī viņš piedalījies neatkarīgā konkursā, kuru nav izturējis un viņai ar to neesot nekāda sakara.

Kā bija patiesībā, lai paliek abu varoņu ziņā, taču tas atkal iezīmēja lielās problēmas Latvijas medicīnas sistēmā. Kā tad būs ar tām pārmaiņām, ja speciālistus ar ārzemju pieredzi "padzenam"? Kā izmainīt sistēmu, kurā, kamēr daļa rauš un bāž kabatās "lielo piķi", citi apelē pie aicinājuma. Bet ar to jau nepaēdīsi. Cik daudzus speciālistus šādi jau esam pazaudējuši, piemēram, Vācijai? Manuprāt, pārāk daudz. Cik ilgi vēl tā turpināsim?

Manuprāt, reformas nav iespējamas bez "skata no malas". Nevaram sēžot savā "peļķē", pēkšņi saprast, kā to pārvērst ezerā. Varbūt jāizkāpj, jāpaskatās no malas. Tāpat ir ar labiem speciālistiem medicīnā. Mums tie ir vajadzīgi un jo viņiem būs plašāks pasaules redzējums, jo drīzāk izdosies "peļķi" pārvērst normāli funkcionējošā sistēmā.