Vai grūtniecības laikā soctīklos jāpublicē atklāti foto?

© Pexels

Grūtniecība noteikti ir viens no īpašākajiem dzīves posmiem sievietes dzīvē. Tas maina ķermeni, dzīves uztveri, vērtību skalu - būtībā visu. Taču, ko no tā visa atļaut redzēt mums pārējiem?

Šobrīd grūtnieču fotosesijas ir ļoti populāras un ne velti, jo tas ir veids, kā iemūžināt ļoti īpašu posmu savā dzīvē. Kamēr vienas izvēlas pozēt brīvi krītošās kleitās un peņuāros, citas atļaujas fotokamerai atrādīt savu ķermeni kailu. Dažas sper nākamo soli un šādus foto publicē atklāti sociālajos tīklos.

Šādu soli uzdrīkstējusies spert arī māksliniece Liene Kiviča, kura sociālajā vietnē Instagram publicējusi ļoti atklātu foto. Attēlā viņa redzama kaila grūtniecības laikā kopā ar vīru Andri Kiviču. Liene pati atklājusi, ka tā bijusi liela uzdrīkstēšanās ļauties šādai fotosesijai, taču profesionāļa iznākums viņu ļoti iepriecinājis. Arī pašmāju realitātes šovu zvaigzne Magone Šutoviene kanāla STV Pirmā! šovā "Slavenības bez filtra" demonstrēja, kā norit atklāta grūtnieces fotosesija.

Jāteic, ka šādas fotosesijas ir atzīstamas un ticu, ka tās palīdz topošajām māmiņām apjaust ķermeņa skaistumu grūtniecības laikā. Bet vai soctīkli ir īstā vieta, kur dalīties ar šādiem foto? Vai šīm bildēm ir jākļūst publiskām?

No vienas puses tas, manuprāt, ir patiesi drosmīgs solis. Uzreiz jāatzīst, ka pašai nav nācies piedzīvot šādu posmu savā dzīvē, lai izsvērtu, ko šāda atklāta fotosesija nozīmē gaidībās esošai sievietei. Taču būsim atklāti - jau tā ikdienā vairumam sieviešu ir grūti pieņemt savu ķermeni dažādu iemeslu dēļ un, piedzīvojot tik ievērojamas izmaiņas, noteikti tā ir liela atļaušanās. Un profesionāli radīti foto patiesi ir skaisti. Taču tie ir arī ļoti personiski un intīmi.

Te nu ir monētas otra puse. Vai cilvēkiem no malas ir jāpiedalās mūsu visintīmākajā dzīves brīdī? Šī prakse ļoti iecienīta ir ASV. Piemēram, manā "Facebook" draugu lokā kopš studiju apmaiņas programmas laikiem ir Amerikā dzīvojošas sievietes. Šo gadu laikā biju lieciniece ļoti intīmiem foto arī no dzemdībām un jaundzimušā bildēm. Kā man tās lika justies? Neslēpšu, mazliet neērti. Aizspriedumi? Nezinu, bet nepameta sajūta, ka tas ir kaut kas, kam jāpaliek ģimenei. Ne skatītājam no malas.

Mūsdienās ir grūti nospraust robežas, jo esam kļuvuši atvērtāki un daudzas tabu tēmas tagad jau ir ikdienišķas sarunas sastāvdaļas. Un tas mani priecē. Kauns ir briesmīga sajūta. Kāpēc tā jāvairo? Profesionālas grūtnieču fotosesijas ir skaistas un īpašas. Vai es gribētu ar tādu dalīties publiski? Domāju, ka nē, bet, ja reiz sievietes ir saņēmušās to darīt, tad es patiesi to vērtēju kā drosmi. Cik tas ir acij tīkami vai "ērti", jāvērtē katram pašam.