Vai būtu laiks paslavēt valdību?

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Tas nav populāri. Tas ir neērti. Tas šķiet ļoti neierasti. Slavēt Latvijas valdību nebūt nav viegli, taču varbūt šoreiz ir pienākusi tā reize kad, tomēr varam noņemt (nu, labi - nedaudz piepacelt) cepuri viņu priekšā?

"Kā Latvija cīņā ar koronavīrusa pandēmiju pasaulē nonākusi vadībā?" vēsta britu laikraksta "Daily Telegraph" virsraksts, kurā cildina mūsu valdības paveikto jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai Latvijā un slavē par savlaicīgumu un ātro reakciju.

Jau nojaušu, ka daudzi tūlīt "metīsies krāgā", ka aizliegumi un valdības lēmumi bijuši pārspīlēti un drīz vien mums būs jāsaskaras ar graujošām sekām - apstādinot "dzīvi" un "ieslogot" cilvēkus, esam saskārušies ar milzīgām ekonomiskajām problēmām, kuras vēl tikai augs un augs. Tāpat kā mūsu neapmierinātība.

Ir saprotama to cilvēku, kuri šajā laikā zaudējuši darbu un citus ienākumu avotus, nostāja, kritika un pat niknums mūsu valstsvīru/sievu virzienā. Aug nervozitāte, jo ir tik daudz nezināmā un atbilžu ir maz. Mēs esam nikni, noguruši un pat apjukuši. Skolēni, īpaši topošie absolventi nezina par savu nākotni, kredītu ņēmēji satraucas vai spēs tikt galā un darba tirgū valda apmulsums. Taču tā ir visā pasaulē, jo neviens īsti nezina, ko iesākt. Vai tiešām pie visa vainosim tikai mūsu valdību?

Varbūt tas ir nepopulārs viedoklis, bet, manuprāt, lēmumi tika pieņemti ātri, mērķtiecīgi un konstruktīvi. Lai gan nepilnību ir daudz un vairāki lēmumi šķiet sasteigti un pat haotiski, mūsu statistika uz citu valstu fona tomēr ir pārliecinoša. Sekas būtu jebkurā gadījumā. Uz svariem bija mūsu sabiedriskā un ekonomiskā labklājība pret veselību un pat dzīvību. Neviens nezina, kāda būtu Covid-19 statistika, ja valdība nerīkotos tā, kā rīkojās. Un tie nebija viegli lēmumi.

Vai varēsim domāt par valdības slavēšanu, kad būs jāsaskaras ar visām ekonomiskajām, sociālajām un citām sekām pēc Covid-19 pandēmijas? Tas jau ir cits stāsts, bet šobrīd to cepuri gribas piepacelt un cerēt uz labāko.