Vai tiešām ārkārtējās situācijas laikā jāsamazina algas publiskajā sektorā strādājošajiem?

© Kaspars Krafts/F64

Sabiedrībās iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par solidāru atalgojuma samazināšanu publiskajā sektorā strādājošajiem ārkārtējās situācijas laikā. Principā šajā jautājumā dominē divi viedokļi. Pirmais - algas jāsamazina, solidarizējoties ar citiem (ja visiem, tad visiem). Otrais - nav jāsamazina, jo savu algu neatkarīgi no apstākļiem katrs sev nopelna pats. Kā tad būtu labāk?

Iniciatīvas pārstāvis uzskata, ka nepieciešams normalizēt "ilgtermiņa riska uztveri" sabiedrībā par Covid-19 krīzes sekām uz personīgo labklājību, sniedzot tautai pārliecību, ka lēmumu pieņēmēji un izpildvara atrodas ''vienā laivā'' ar pārējiem.

Viņa ieskatā tas ir izdarāms, piemērojot valsts iniciatīvu maksāt 75% no līdzšinējiem ienākumiem (bet nepārsniedzot 700 eiro līmeni) arī visām no valsts budžeta apmaksātajām darba vietām, ne tikai biznesa segmentiem, kurus ietekmē Covid-19 krīze. Pašreizējie apstākļi ļoti ietekmē arī valsts budžetu, tāpēc ir jāpiemēro vienādi noteikumi visiem krīzes skartajiem, pārliecināts idejas autors.

Viņa arguments liekas tik skaisti, gudri, patiesi un taisnīgi izklāstīts, ka pirmajā mirklī nedomājot gribētu tam piekrist.

Ja krīzes apstākļos personai X samazināja algu, kāpēc lai nesamazinātu atlagojumu arī personai Y? Tas it kā būtu taisnīgi, vai ne? Un kas ir pirmais, kas iešaujas prātā, runājot par publiskajā sektorā strādājošajiem? Valsts iestāžu darbinieki. Un nav noslēpums, cik negatīva bieži vien ir "parastā cilvēka" attieksme pret valsts iestādē strādājošajiem...

Mani ļoti uzrunāja kāda lasītāja komentārs.

"Ārstiem un policistiem vēl paaugstināt algu, skolotājiem un pensionāriem nemainīt, bet visiem pārējiem birokrātiem griezt bez žēlastības, jo, "pateicoties" viņu "profesionalitātei", esam tur kur esam. Kad vajadzēja slēgt ciet robežas, tad šie tikai ieteica nedoties ārpus Latvijas. Visbeidzot šie "profesionāļi" ar ārlietu un satiksmes ministriem priekšgalā no 14. aprīļa atsāks Covid-19 eksportu uz Latviju, "gādājot" par darba slodzes un riska pieaugumu ārstiem un policistiem un visbeidzot arī mums, pārējiem Latvijas iedzīvotājiem. Ja man būtu teikšana, tad es šiem "profesionāļiem" nevis algu maksātu, bet ietupinātu viņus cietumā!" teikts komentārā.

Komentārs uzrunāja, nevis tāpēc, ka tam pilnīgi piekrītu, bet tāpēc, ka lika aizdomāties, cik plašs darbinieku loks tiek pieskaitīts pie publiskajā sfērā strādājošajiem. Runājot par algām, mēs deputātus, ministrus liksim vienā maisā ar skolotājiem un mediķiem? Vai tas nebūtu mazliet negodīgi un netaisnīgi?