Ceļot vai neceļot koronavīrusa dēļ?

© AFP / Scanpix / LETA

Pasauli pārņēmis koronavīrusa vilnis, kas vieniem liek bīties un pat ļauties panikai, bet citiem nešķiet nekas trakāks par saaukstēšanos un lielā brēka esot vien mediju uzpūsts trakums. Iespējams, taču nu vīruss gan tiešā, gan pārnestā nozīmē ir atlidojis arī pie mums. Kamēr vīruss ceļo, mums tiek silti ieteikts to nedarīt. Bet ko iesākt tiem, kuriem tuvākajā laikā ieplānots ceļojums? Turklāt tuvojas skolēnu brīvlaiks!

Jāteic gan, ka pašlaik Ārlietu ministrijas ieteikums attiecas uz dažiem reģioniem - Lombardijas, Veneto, Emīlija - Romanja, Pjemonta reģioniem Itālijā; Japānu; Singapūru; Dienvidkoreju; Irānu un Ķīnu. Turklāt jāņem vērā, ka virkne pasaules valstu ir noteikušas ieceļošanas ierobežojumus ceļotājiem.

Latvijā aviosabiedrības samazina reisu skaitus uz skartajiem rešioniem vai piedāvā pāreģistrēt savus lidojumus. Lai vai kā, šobrīd ceļošana ir kļuvusi par tādu kā "būt vai nebūt" jautājumu.

No vienas puses - varbūt ir vērts tomēr neriskēt un pārcelt savu lidojumu, jo lidostas vispār šobrīd ir diezgan "draudzīgas" vīrusa izplatībai jebkurā valstī. Varbūt tiešām ir vērts šajā pavasarī pasēdēt mājās.

No otras puses - daudzi speciālisti norāda, ka trauksme par vīrusa bīstamību ir pārspīlēta, turklāt, ja būsi uzmanīgs un ievērosi piesardzību, kā arī rūpīgi pievērsīsies roku mazgāšanai - nevajadzētu satraukties.

Strauji tuvojas skolēnu pavasara brīvdienas 1.-11. klases skolēniem - no 16. marta līdz 20. martam; 12. klases skolēniem - no 23. līdz 27. martam. Daudzi šajā laikā ir ieplānojuši ģimenes ceļojumus, kas ilgi gaidīti, īpaši bērniem.

Varbūt vienkārši jāpievērša lielāka uzmanība roku mazgāšanai un jāpapildina zināšanas par to, kā labāk sevi pasargāt, neliedzot ceļotprieku? Bet varbūt tomēr ceļojums jāpārceļ un skolēnu brīvlaika aktivitātes labāk ieplānot tepat?