Vai Jaungada salūts ir "naudas šaušana gaisā"?

© Pixabay

Jaunais gads atnācis un to esam sagaidījuši kā vien protam – starp draugiem, ģimeni, dodoties uz karnevāliem vai pilsētās kopā ar līdzcilvēkiem skatoties svētku uguņošanu. Tieši uguņošana, kas šķiet tik neatņemama gadumijas svinību sastāvdaļā, nonākusi diskusiju krustugunīs – vai tā vispār ir nepieciešama?

Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par liegumu pašvaldību un valsts budžetus tērēt svētku uguņošanai. Iniciatīvas pārstāve norādījusi, ka būtu nepieciešams "pārtraukt ar svētku uguņošanām saistīto naudas šķērdēšanu un dzīvnieku biedēšanu".

Protams, tas nav izdomāts, ka pēc gadumijas uguņošanas daudzi saimnieki meklē savu četrkājainos draugus, kurus skaļie blīkšķi ir nobaidījuši un tie aizbēguši, lai slēptos. Tāpat nenoliedzami - pirotehnika nav lēta "manta". To gan zinām, kad klausāmies, cik pilsētas tērējušās, lai debesīs redzētu "gaismiņas", gan tad, kad paši vēlamies savam priekam "uzlaist gaisā" kādu raķeti.

Varbūt patiesi laiks apdomāt - vai nevaram iepriecināt sevi un līdzcilvēkus ar dabai draudzīgākiem paņēmieniem. Neuzskatu, ka salūtu būtu jāaizliedz ar likumu, bet rosināt vēl arī citus svētku atzīmēšanas viedus gan. Gaismas šovi jau iemantojuši atsaucību!

Ar gaisa laternām taču ātri tikām skaidrībā, kādēļ tās rada vairāk posta nekā prieka...

Svarīgākais