Vai būt par vegānu ir slikti?

© pixabay.com

Vēl pirms dažiem gadiem interneta dzīlēs plašas diskusijas izraisīja gastroentrologa Anatolija Danilāna viedoklis, kurā viņš neslēpa savu skepsi par vegāniskā dzīvesveida piekritējiem. Kamēr vieni, iespējams, piekrīt ārsta viedoklim, tikmēr citi ar jaunu sparu metušies atbalstīt šī gada dabai draudzīgās ēšanas izaicinājumu "Neapēd zemeslodi".

Kamēr mikroblogošanas vietnē twitter atrodamas diskusijas, kurās komentētāji spriež, cik ļoti vegāni kaitē savai veselībai un tiek piesaukti arī profesora A.Danilāna vārdi par to, ka ši dzīvesveida piekritējiem ir īsāks mūžs, tikmēr akcijā "Neapēd zemeslodi" iesaistījies ne viens vien Latvijas sabiedrībā zināms cilvēks- aktieris Jānis Jarāns un Mārtiņš Meiers, mūziķis Andris Freidenfelds un Latvijas izlases basketboliste Kate Krēsliņa. Starp dalībniekiem ir arī bloga "Viens plus viens" autore, radio dīdžeja Toma Grēviņa sieva Laura, un, iespējams, vēl kāda slavenība, kura to līdz šim nav afišējusi plašākai publikai.

Šogad ir iespējams izvēlēties sev piemērotāko izaicinājuma veidu - neēst gaļu trīs reizes nedēļā, janvārī izmēģināt veģetāru uzturu vai mēneša garumā ēst vegāniski.

Protams, tiem, kuriem ikdienas uzturs nav iedomājams bez gaļas, iespējams, uzreiz kļūt par vegānu varētu būt visai sarežģīti, bet būsim godīgi, ko mums mainīs tas, ja no iecienītā gaļas vai cita dzīvnieku valsts produkta atteiksimies kaut pāris reizes nedēļā? Arī domājot par veselīgākiem produktiem veikalu plauktos vairs nav tik grūti atrast dažādas augu valsts alternatīvas. Protams, tas, iespējams, ietekmēs arī ģimenes budžetu, tāpēc nevar noliegt, ka piedalīšanās šāda veida izaicinājumos jāskata arī no finansiālā aspekta.

Runājot par A.Danilāna viedokli par īsāko mūžu vegāniem, nevajadzētu aizmirst, ka šādas ēdiena alternatīvas saprāta robežās, manuprāt, tomēr nav sliktākais, ko varam nodarīt savam organismam. Varbūt drīzāk būtu vērts padomāt, cik lielu kaitējumu savai veselībai nodarām ar mazkustīgu dzīvesveidu, neveselīgu uzturu un atkarībām?

Svarīgākais