Saskaņā ar jaunu pētījumu regulāra noteiktu vitamīnu un uztura bagātinātāju lietošana var būt saistīta ar zemāku Covid-19 risku sievietēm, vēstīts izdevumā "BMJ Nutrition, Prevention and Health".
Jauns zinātnieku pētījums atklāja zemāku Covid-19 infekcijas sastopamību sievietēm, kuras ikdienā lietoja multivitamīnus, probiotikas, omega-3 taukskābes, D vitamīnu.
No otras puses, netika atklāts, ka C vitamīna, cinka un ķiploku piedevu lietošana samazinātu Covid-19 risku.
Zinātnieki uzsver, ka nevienam no uztura bagātinātājiem nebija aizsargājoša iedarbība pret Covid-19 vīriešiem.
Datu apkopoti par vairākiem tūkstošiem cilvēku, kuri atbildēja uz jautājumiem par vitamīnu un uztura bagārinātāju lietošanu un Covid-19 infekciju lietotnē COVID Symptom Study, kas bija pieejama Lielbritānijā, ASV un Zviedrijā.
Londonas King's College koledžas pētnieki gan uzsver, ka viņu secinājumi ir provizoriski, jo tie balstās uz cilvēku pašnovērtējumiem, proti, dati, un daži faktori, iespējams, netiek pienācīgi kontrolēti.
"Mūsu pētījums ir novērošanas pētījums, nevis klīnisks pētījums," saka vecākā pētījuma autore Kristīna Mennija.
"Mēs nevaram sniegt skaidrus ieteikumus, pamatojoties uz pieejamajiem datiem."