Latvijas infektoloģe: Covid-19 vakcīnas īsto efektivitāti varēsim izvērtēt tikai reālajā dzīvē

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" komentējusi Covid-19 vakcīnas.

Zavadska vērš uzmanību uz to, ka šobrīd publiski izksanējušās ziņas par vakcīnām ir kompāniju paustā informācija.

"Tad, kad vakcīnas būs izgājušas reģistrācijas procesu, tad, pirmām kārtām, mēs redzēsim, iespējams, citu ciparu, bet es nedomāju, ka viņš būs būtiski mazāks," pauž speciāliste un atzīmē, ka vakcīnas efektivitāti mēs varēsim izvērtēt tikai tad, kad vakcīna būs realizēta dzīvē. Tad būs iespējams novērtēt tās aizsardzības līmeni dažādos apstākļos, atšķirīgās vecuma grupās.

Zavadska norāda, ka Covid nav "tik traki" ar mutācijām, kā tas ir gripas vīrusam. Viņa atklāj, ka lielākajai daļai Covid-19 vakcīnu galvenais mērķis ir spike proteīns, kas atrodas vīrusa ārējā apvalkā, kurš ir diezgan nemainīgs. Tādēļ gandrīz visi vakcīnu izstrādātāji, kā mērķi ir paņēmuši šo proteīnu. Viņa piezīmē, ka, iespējams, vakcīna tiešām būs risinājums.

Jau ziņots, ka vakcīna pret Covid-19 iedzīvotājiem tiks nodrošināta bez maksas, uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Viņš informēja, ka valdība uzklausīja Veselības ministrijas sagatavoto ziņojumu par vakcinācijas stratēģiju pret Covid-19. Premjera vērtējumā, ziņas par vakcīnu pret Covid-19 ir cerīgas, jo vairāki zāļu ražotāji ir vērsušies Eiropas Zāļu aģentūrā ar piedāvājumu izmantot ražotāju izstrādātās vakcīnas.

Kariņš pieļāva, ka Latvijā vakcinēšana pret Covid-19 varētu sākties janvārī, tomēr prognozējams, ka plašāka vakcinēšana varētu notikt sešus mēnešus pēc pirmo vakcīnu saņemšanas. Viņš uzsvēra, ka valsts iegādāsies šīs vakcīnas un iedzīvotājiem tās nodrošinās bez maksas.

Dīvaini

Kāds vīrietis un viņa dēls atrada videokaseti ceļa malā netālu no Stoktonas Kalifornijā. Viņi nolēma paskatīties kaseti, nezinot, kas tajā ir. Bet tas, ko viņi ieraudzīja, bija šokējoši kadri, kas lika viņiem nosūtīt to televīzijas šovam "Unsolved Mysteries".

Svarīgākais