Ārsts skaidro: nēsājot masku, ogļskābā gāze nekaitē organismam

© Ekrānuzņēmums no Facebook

Laikā, kad mums nākas arvien biežāk ikdienā lietot sejas aizsargmaskas, netrūkst daudz dažādu viedokļu par to, ka to nevajadzētu darīt. Cilvēku argumenti pret masku nēsāšanu var būt visdažādākie.

Lai ietekmētu vīrusa izplatību, ir nepieciešams klausīt tam, ko saka mediķi. Jāspēj pārvarēt apgrūtinājumus, ko sniedz maskas valkāšana. Sākot no grūtākas elpošanas līdz pat briļļu aizsvīšanai.

Mediķiem savā ikdienā ir nepieciešams nesāt maskas, tāpēc ir vērtīgi klausīties viņu padomos. Ķirurgs Mārtiņš Kapickis sociālajā vietnē Facebook dalījās ar pārdomām par sejas maskām.

Kā viņš atzīst, tad sejas maskas ikdienā lieto jau kopš 1987. gada. Būtiski ir tas, ka masku lietošana neatstāj iespaidu uz veselību. Sociālajos medijos bieži dzirdams, ka masku nēsāšana neveselīgi paaugstina ogļskābās gāzes uzkrāšanos asinīs.

Ekrānuzņēmums no Facebook

“Lai noteiktu CO2 uzkrāšanos, audos, izmanto speciālu katetru, kuru ievada lielās vēnās (ne tās, kuras redz zem ādas). CO2 piesātinājumu smadzenēs nevar noteikt (un gluži aplam to darīt) ar primitīviem CO2 testeriem izelpā. Ja uzskatām to par pētījumu, tad metode ir nepareiza, rezultāti greizi, secinājumi maldinoši un tendenciozi (motivācija?).”

Ārsts uzsver, ka sejas maskas ir jālieto, lai pasargātu sevi un citus apkārtējos. Masku lietošana palīdz samazināt risku citus inficēt ar vīrusu. Pat, ja tev liekas, ka neesi saslimis, nejūties slikti, tomēr iespēja pastāv, ka esi inficējies. Tāpēc ir nozīmīgi nēsāt sejas maskas, kur tas ir nepieciešams. Masku nesāšana nekādīgi nepasliktina veselību, tā dod tikai pozitīvu pienesumu.

Atgādinām, ka sejas maskas Latvijā ir obligāti jālieto ne tikai sabiedriskajā transportā, bet arī veikalos, aptiekās, pastā, muzejos, bibliotēkās, lidostā, autoostās un dzelzceļa stacijās, kā arī apmeklējot izstādes un reliģiskās darbības veikšanas vietas, piemēram, apmeklējot dievkalpojumu. Prasība par sejas maskām attiecas arī uz šo vietu darbiniekiem, kuri no apmeklētājiem nav nodalīti ar fizisku barjeru, piemēram, īpašām sieniņām. Sejas maskas ir jālieto arī tādas pakalpojumu sniegšanas vietās, kurās nav iespējams ievērot 2 metru distanci un sanāk tur uzturēties ilgāk par 15 minūtēm.

Dīvaini

Rīdziniece Jūlija pirms nedēļas kopā ar 11 gadus veco dēlu devās uz tirdzniecības centru “Olimpia”, lai iegādātos zēnam drēbes skolai. Pēc nogurdinošas iepirkšanās Jūlija nolēma ieturēt pusdienas veikala ēdināšanas zonā, kur viņu sagaidījis nepatīkams pārsteigums, vēsta "Bez Tabu".